In ultimele luni, Printul Harry a demonstrat ca nu se teme sa spuna clar ceea ce gandeste. In acest an, el a trecut printr-o serie de schimbari de ordin personal si profesional, iar acum se concentreaza pe rolul sau pentru a atrage atentia asupra modului in care internetul ne influenteaza viata. Eseul sau despre cum ne dezbina retelele de socializare este foarte profund, arata Elite Daily.
In iunie, Printul Harry si Meghan Markle si-au unit eforturile in campania „Stop Hate for Profit”, prin care mai multe companii importante refuza sa mai plateasca promovarea prin intermediul Facebook pentru a opri raspandirea urii, rasismului, antisemitismului si dezinformarii prin aceasta retea de socializare.
In urma cu o saptamana, Harry si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu folosirea negativa a retelelor de socializare, intr-un eseu publicat de Fast Company, in care invoca „sansa de a imbunatati lucrurile si de a regandi lumea digitala”.
„Din discutiile cu specialistii in acest domeniu am inteles ca trebuie sa remodelam arhitectura comunitatii noastre online intr-un mod definit mai mult de compasiune decat de ura, de adevar in loc de dezinformare, de echitate si de incluziune in loc de nedreptate si de indepartare, de discursul liber in loc de cel dusmanos”, a scris el.
E timpul pentru schimbare
Harry crede ca este timpul pentru schimbare. Trebuie sa facem ceva, sa venim cu un plan pentru a proteja copiii, explica el: „Cercetatorii cu care am vorbit studiaza modul in care retelele de socializare afecteaza oamenii – in special pe tineri – si cred ca datele pe care le vom analiza intr-o zi vor fi incredibil de ingrijoratoare”, a spus printul.
„In toata lumea, din multe motive, ne aflam la un punct de cotitura – unul care are potentialul de a produce o transformare”, a continuat Harry.
„In toate zonele vietii, o recladire a compasiunii, a comunitatilor bazate pe incredere, trebuie sa se afle in centrul directiei noastre. Iar aceasta abordare trebuie sa se extinda in lumea digitala, la care miliarde de oameni iau parte in fiecare zi. Insa nu trebuie sa fie ceva punitiv. Cand facem lucrurile corecte, cand cream spatii sigure, atat online, cat si offline, toata lumea castiga. Chiar si platformele de socializare”, a argumentat el.
Succesul retelelor si explozia dezbinarii
In opinia sa, „nu ar trebui considerata o intamplare faptul ca succesul retelelor de socializare coincide cu o crestere a dezbinarii noastre la nivel global”. „Algoritmii retelelor de socializare si instrumentele de recomandare pot invrajbi oamenii, indreptandu-i spre radicalism si extremism cu care altfel n-ar ajunge in contact”, explica Ducele de Sussex.
Printul Harry si Meghan Markle au fost „obsedati unul de celalalt” chiar dupa prima intalnire
Harry a mai scris ca el si Meghan au discutat cu „lideri din miscarea de dreptate rasiala, experti in tehnologie si avocati ai sanatatii mentale” despre efectele retelelor de socializare. „Unii ar putea argumenta ca accesul la informatia corecta este mai important acum decat oricand”, a scris el in editorial amintit.
Apelul lui Harry pentru schimbarea retelelor
Printul si-a incheiat pledoaria cu un apel la actiune adresat companiilor care platesc publicitate pe retelele de socializare: „Avem nevoie de o reforma digitala substantiala si chiar daca rolul creatorilor de politici si a institutiilor de reglementare este important, nu putem sa tot asteptam sa treaca la urmatorii pasi.”
„Este un moment pentru companiile din toata lumea, companii ale caror afaceri si modele de promovare sunt legate direct de platformele de socializare, sa analizeze modul in care pot produce reforma pentru a asigura o imbunatatire pentru toate lumea”, a concluzionat Harry.
Foto: Getty Images.