Pentru inceput, sa clarificam un lucru foarte important. Singura mancare nesanatoasa care exista este cea consumata in exces. Cu alte cuvinte, nu chipsurile sunt nesanatoase, ci chipsurile consumate de cateva ori pe saptamana, pe tot parcursul anului. Nu pizza este nesanatoasa, ci pizza consumata de mai multe ori pe saptamana.
Salata care intareste oasele, scade colesterolul si combate anemia
Acestea fiind spuse, termenul de salate nesanatoase nu este chiar unul corect. Totusi, atunci cand vrei sa fii mai atenta la alimentatia ta si sa iti imbunatatesti sanatatea consumand ingrediente cat mai nutritive, vei dori sa eviti unele produse. Iar iluzia conform careia orice este denumit „salata” este 100% sanatos, fara elemente nocive, iti poate sta in cale.
Iata ce contin unele salate pe care le poti considera nesanatoase pentru tine!
1. Dressingul in exces sau sosul cu ingrediente de slaba calitate
Orice salata are nevoie de un dressing pe masura, care sa „imbrace” ingredientele si sa le ofere acel ceva delicios si special. Totusi, nu toate dressingurile sunt benefice pentru organism. De exemplu, multe restaurante si magazine folosesc sosuri ultra-procesate, cu cantitati enorme de sare, zahar, conservanti si E-uri.
In plus, de foarte multe ori, salatele sunt imbibate in dressinguri grele, pe baza de ulei sau maioneza, cantitatea de grasimi nocive fiind una uriasa. De aceea, cel mai bine este sa optezi pentru un dressing simplu, pe baza de ulei de masline, lamaie si condimente. Daca poti introduce si tahini sau avocado in sos, cu atat mai bine!
Extra tip: Pentru a evita dressingul excesiv, mentioneaza in comanda ca doresti sa primesti sosul separat. Astfel, vei putea controla cantitatea care va ajunge in salata!
2. Ingrediente preparate prin prajire
Fie ca optezi pentru o salata cu pui, vita, peste sau branzeturi, trebuie sa fii atenta la metoda de preparare. De multe ori, proteina din salate este pregatita prin prajire intr-o cantitate mare de ulei rafinat.
Cand comanzi o salata, citeste cu atentie ingredientele si, daca este nevoie, cere detalii privitoare la metoda de preparare. Opteaza pentru alimente gatite pe gratar, fierte sau sotate in tigaie, evitand preparatele pane sau prajite in ulei incins.
3. Un raport dezechilibrat de ingrediente
Daca ai in fata un bol care este plin pe jumatate cu parmezan, gorgonzola si brie, iar cealalta jumatate contine cateva frunze verzi si cateva nuci, ai de-a face cu o salata nu tocmai echilibrata.
Salata de vara cu tortellini, reteta lui Chrissy Teigen