3 trucuri care te ajuta sa gatesti mancaruri gustoase, ca la restaurant

1
De Irina Constantin
18 aug. 2020

Orice ai prepara acasa, rezultatul nu seamana niciodata cu mancarea pe care o comanzi de la restaurante?

Gatitul este o arta, insa oricine poate ajunge la un nivel decent, cu putina practica. Chiar daca esti de parere ca nu ai experienta si cunostintele necesare, poti gati mancare delicioasa, la tine in bucatarie.

7 ustensile pe care trebuie sa le ai in bucatarie daca esti noua in lumea gatitului

Cum sa gatesti mancare cu gust? Evita aceste greseli si implementeaza trucurile de mai jos!

1. Folosesti ingrediente plictisitoare. Fii creativa!

De cele mai multe ori, persoanele care se plang ca mancarea lor este plictisitoare folosesc ingrediente… plictisitoare! Pentru a obtine o mancare plina de savoare, este necesar sa incluzi in retete cat mai multe elemente cu gusturi si texturi variate.

Cum sa folosesti legumele in deserturi: Doua retete geniale de la Jamie Oliver

De exemplu, cand pregatesti o salata, nu pune in castron doar baby spanac sau salata verde. Fa un mix din salata lollo, salata romana, rucola, valeriana si varza alba tocata. Vei obtine un amalgam de texturi si arome!

De asemenea, cand gatesti paste, priveste mai departe de clasicul sos de rosii. Adauga-i acestuia ciuperci si dovlecei, rosii uscate si masline kalamata sau frunze proaspete de busuioc. Nu uita de parmezan si, pe cat posibil, foloseste paste proaspete sau umplute in locul celor standard, la cutie.

2. Nu condimentezi tot ce gatesti. Incepe prin a asezona fiecare ingredient!

Chiar daca prepari o salata cu zece ingrediente si banuiesti ca dressingul va oferi suficienta aroma, trebuie sa stii ca fiecare element are nevoie de condimente. Bineinteles, daca vrei ca rezultatul sa nu fie plictisitor, ci de-a dreptul fabulos.

De exemplu, rosiile si castravetii au nevoie de sare si de piper. Avocado are nevoie sa fie completat de un gust citric (poti folosi lamaie sau portocala). Cand faci cartofi la cuptor, chiar daca ii vei manca alaturi de carne sau alt fel principal, presara-i cu boia afumata, rozmarin, oregano sau chili din belsug.

Trateaza fiecare ingredient al preparatului pe cont propriu, ca si cum ar urma sa il mananci doar pe el. Astfel, vei obtine o mancare plina de gust, de fiecare data.

Combinatia perfecta de condimente: 3 ingrediente ce pot fi folosite in sute de retete

3. Nu folosesti ingrediente „indraznete”. Fii curajoasa si experimenteaza!

Boabe de mustar, coriandru, seminte de chili, ardei iute, hrean, jalapenos sau curry. Exista atat de multe gusturi deosebite, puternice si „usturatoare”, care fac din orice preparat banal o bomba plina de savoare!

Chiar daca iti este teama sa experimentezi foarte mult, incearca sa integrezi, pe rand, cat mai multe alimente cu gust pronuntat. Nu le pune pe toate in acelasi preparat, ci incearca-le pe rand, pentru a-ti da seama ce iti place si ce nu.

Cateva idei cu care poti incepe sunt pastele AOP, cu fulgi de chili, usturoi si ulei de masline, un curry cu legume si coriandru proaspat sau chiar o pizza facuta in casa, cu topping de jalapenos!

Foto: Unsplash.com.