Numerosi specialisti recomanda catina ca fiind una dintre cele mai bune surse de vitamina C, insa ea mai contine o multime de alti nutrienti valorosi pentru sanatatea noastra: vitaminele A, K, E, complexul de vitamine B, betacaroten, calciu, magneziu, potasiu, fier si acizi grasi polinesaturati.
Catina si beneficiile ei
Aceste bobite portocalii au capacitatea de a reduce inflamatiile in corp, ferindu-ne astfel de cele mai grave boli, cum ar fi cancerul. Potrivit Organicfacts, catina calmeaza diverse tulburari gastrointestinale, vindeca si regenereaza pielea, scade tensiunea arteriala, imbunatateste vederea, incetineste procesul de imbatranire si intareste sistemul imunitar.
De asemenea, catina este considerata un adevarat elixir pentru piele, impiedicand imbatranirea prematura. Datorita bogatiei de antioxidanti, sucul de catina si uleiul concentrat din catina au capacitatea de a neutraliza actiunea radicalilor liber, pastrand pielea tanara si elastica. Nu degeaba este folosita cu succes in industria cosmetica!
Toate aceste beneficii sunt suficiente ca sa incercam sa o includem mai des in alimentatie. Insa, daca iei medicamente pentru hipertensiune arteriala sau suferi de hipotensiune, ar fi recomandat sa discuti cu medicul inainte de a consuma frecvent catina.
Pentru ca este sezonul catinei, acum este un moment bun sa o cumperi de la piata ca sa o pui la pastrat in congelator sau sa o lasi la uscat.
Daca nu iti place foarte mult gustul ei foarte acrisor, poti sa usuci fructele de catina si sa le transformi in pulbere. Aceasta se poate amesteca in terciul de la micul dejun, in iaurt sau in smoothie.
Doua feluri in care sa consumi catina
Stii deja ca aceste bobite se pot amesteca cu miere de albine sau ca o poti fierbe cu zahar ca sa obtii un suc. Insa, daca vrei sa beneficiezi de toti nutrientii sai, este de preferat sa o consumi ca atare si fara adaos de zahar sau miere.
Una dintre cele mai bune metode ca sa consumi catina este sa folosesti un storcator, ca sa obtii sucul plin de vitamine pe care sa-l bei ca atare sau sa-l incluzi in smoothie-uri. Insa, o alta metoda numai buna pentru zilele calduroase ar fi sa mixezi catina congelata cu banane congelate si sa obtii o inghetata sanatosa si plina de antioxidanti.
Suc proaspat stors de catina
Ai nevoie de un storcator prin presare la rece ca sa obtii suc de catina. Acesta poate sa fie pastrat la frigider, ca sa-l consumi ca atare, in fiecare dimineata, sa-l incluzi in smoothie-uri sau sa-l combini cu apa minerala si gheata, in zilele calduroase. Retine ca un shot cu suc de catina asigura toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul.
Inghetata cu banane si catina
Un alt fel in care poti sa consumi catina este prin mixarea ei in robotul de bucatarie impreuna cu banane congelate. Astfel obtii o inghetata dulce-acrisoara, cu care poti sa te racoresti vara. Spre deosebire de inghetata din comert, aceasta va avea un efect energizant si vitaminizant, fara surplusul de zahar rafinat si lactate.
Foto: Shutterstock.com