Cancerul pulmonar, alaturi de cel de pancreas, de stomac si de cel hepatic evolueaza de regula exploziv. In Romania, cancerul la plamani conduce la mortalitate, fiind urmat de cancerul la san, de colon, de col si de prostata. Principala cauza a cancerului de plamani este fumatul. Se diagnosticheaza, de regula, in metastaze.
Radiografia pulmonara
“Este bine sa va faceti o radiografie daca aveti urmatoarele simptome: tuse, sputa cu sange, durere in capul pieptului, pneumonii sau bronsite repetate, oboseala, lipsa apetitului, scadere inexplicabila in greutate, raguseala, transpiratii ale fetei si gatului”, recomanda medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, atragand atentia ca e necesara indicatia unui specialist pentru inainte de a face aceasta investigatie.
Statisticile arata ca un sfert dintre persoanele cu cancer pulmonar nu prezinta niciun fel de simptome in momentul in care primesc diagnosticul. Restul dezvolta o serie de simptome cauzate de efectele directe ale tumorii primare sau de raspandirea cancerului in alte parti ale corpului (metastaze).
Simptomele includ tuse, chiar tuse cu sange, oboseala, scadere inexplicabila in greutate, infectii respiratorii.
Exista doua mari categorii de cancer la plamani: cancerul pulmonar cu celule mici – microcelular si cel non-microcelular. Cancerul pulmonar microcelular este prezent in aproximativ 20% dintre cazuri. Acesta este cel mai agresiv cancer al plamanilor.
Este in stransa legatura cu fumatul, doar in 1% dintre cazuri aparand si la nefumatori. Metastazele se raspandesc rapid si sunt descoperite dupa ce s-au imprastiat foarte mult. Cancerul pulmonar non-microcelular este cel mai frecvent.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.