Inspirati de imunitatea mult mai eficienta a bebelusilor si copiilor in fata infectiei cu SARS-CoV-2, cercetatorii si-au indreptat din nou atentia asupra unei proteine care ajuta sistemul imunitar – lactoferina, ca posibil supliment nutritional in lupta cu virusul.
Ce este lactoferina si cum actioneaza ea?
Lactoferina se gaseste in mod natural si in corpul uman, inclusiv in laptele matern, de aici si aparenta imunitate a bebelusilor alaptati. Laptele mamiferelor contine aceasta proteina, iar primele studii legate de actiunea antivirala a fost demonstrata in anii 1980 (Lu si colab., 1987).
Lactoferina este o glicoproteina naturala, disponibila ca supliment nutritional ce poseda efecte imunomodulatoare si antiinflamatorii unice. Acestea pot fi relevante in special pentru fiziopatologia cazurilor severe de COVID-19, modificand pozitiv raspunsurile gazdei la infectii, avand si capacitatea de a intari sistemul imunitar pentru a contracara o eventuala infectare.
Incepand cu anii 1990, lista virusurilor ce pot fi inhibate de lactoferina se mareste: virus herpes simplex, HIV, rotavirus, poliovirus, virusul hepatitei B si C, adenovirusul, enterovirusul 71, virusul gripei A, virusul encefalitei japoneze etc.
In cazul infectiilor virale, marimea raspunsului imun si a inflamatiei contribuie la severitatea bolii, ceea ce este deosebit de relevant pentru COVID-19. Studiile actuale sugereaza ca mortalitatea de COVID-19 nu se datoreaza doar infectiei virale, ci este rezultatul unei hiperinflamatii, ceea ce conduce la afectiuni respiratorii acute si ulterior la mortalitate (Mehta si colab., 2020). Daca ipoteza ca lactoferina poate modula un raspuns imun si inflamator hiperactiv la infectia virala este corecta, atunci aceasta poate fi un tratament adjuvant candidat pentru cazurile severe de COVID-19.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.