Majoritatea femeilor nu stiu ca au fibroame, simptomele manifestandu-se la doar 20% dintre ele si constand in menstruatii anormale, durere in timpul contactului sexual sau urinari frecvente.
S-a dovedit ca mai multi factori genetici, hormonali si biologici contribuie la dezvoltarea si cresterea tumorilor fibroase. Dintre acesti factori, estrogenul are o influenta majora.
Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital ne spune tot ce ar trebui sa stim despre estrogen, hormonul femin si cum acesta influenteaza dezvoltarea fibroamelor uterine.
Care sunt functiile estrogenului?
Estrogenul reprezinta hormonul decisiv pentru dezvoltarea sexuala si reproductiva, in special la femei. Termenul “estrogen” se refera la toti hormonii chimici similari din acest grup, care sunt estrona, estradiolul (primar la femeile de varsta reproductiva) si estriolul.
„La femei, estrogenul este produs, in principal, in ovare, dar si de celulele adipoase si de glanda suprarenala. La debutul pubertatii, estrogenul joaca un rol in dezvoltarea asa-numitelor caracteristici sexuale secundare feminine, cum ar fi sanii, soldurile mai largi, parul pubian si parul axilelor”, afirma dr. Silviu Istoc.
Estrogenul ajuta, de asemenea, la reglarea ciclului menstrual, controland cresterea mucoasei uterine in prima parte a ciclului. Daca ovulul femeii nu este fertilizat, nivelul de estrogen scade brusc si incepe menstruatia. Daca ovulul este fertilizat, estrogenul functioneaza cu progesteron, un alt hormon, pentru a opri ovulatia in timpul sarcinii.
Estrogenul controleaza alaptarea si alte modificari ale sanilor, inclusiv la adolescenta si in timpul sarcinii. Este esential in formarea oaselor, actionand impreuna cu vitamina D, calciu si alti hormoni pentru a descompune in mod eficient si a reconstrui oasele in conformitate cu procesele naturale ale corpului. Pe masura ce nivelul de estrogen incepe sa scada la varsta mijlocie, procesul de reconstructie a oaselor incetineste, femeile aflate in postmenopauza in cele din urma descompunand mai mult os decat produc. Acesta este motivul pentru care femeile aflate in postmenopauza au de patru ori mai multe sanse de a suferi de osteoporoza decat barbatii.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.