De cate ori nu ai auzit replica „ma dor mainile de la frig” sau „ma dor genunchii, cred ca de la schimbarile de vreme”.
Ei bine, da. Acestea sunt efectele negative pe care inceputul sezonului rece le are asupra articulatiilor. Sigur, acestea pot fi completate si de umflarea sau inrosirea articulatiei sau de pierderea temporara a mobilitatii. Aceste neplaceri pot fi determinate la orice varsta de artrita (inflamarea articulatiilor), care poate aparea ca urmare a unor boli autoimune, a unor infectii, dar si prin depunerea in articulatie a acidului uric (guta).
Artriza si artroza sunt cele doua afectiuni care iti provoaca cele mai mari neplaceri la nivelul articulatiilor. Pe de o parte artrita este accentuata de repaus, durerile sunt puternice in special noaptea si se atenueaza atunci cand pacientul se pune in miscare. Articulatia afectata de artrita se umfla, intepeneste, se inroseste. Un episod acut de artrita poate conduce la leziuni ale cartilagiilor, determinand o deteriorare permanenta a articulatiei de tip artrozic.
Artroza este o maladie degenerativa: cartilajele articulare se macina, se deterioreaza in timp; artroza poate aparea precoce, din cauza unui episod acut de artrita, a unor accidente, suprasolicitari determinate de exercitiu fizic sau de obezitate. Durerea tipica din artroza apare de obicei in timpul zilei, este accentuata de efort si calmata de repaus. De obicei, pacientul se trezeste „intepenit”. Artroza apare la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale (spondiloza), coxofemurale (ale soldului), genunchilor si la micile articulatii ale membrelor (degetele de la maini, zona metatarsiana a piciorului – monturi).
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.