„In tara noastra e o problema cu virusul HTLV. Acum cativa ani, am fost la o conferinta in strainatate, pe aceasta tema. Locurile in care era intalnit acest virus erau marcate cu rosu, iar tara noastra era toata un punct rosu. Acest virus produce o leucemie cu celule T a adultului, de care noi ne temem foarte mult. N-am avut o supravietuire mai mare de 2 ani la pacientii diagnosticati cu aceasta boala. De aceea, toti adultii ar trebui sa se testeze pentru acest virus, la fel cum se testeaza pentru HIV”, a explicat dr. Mihaela Andreescu.
Virus raspandit in Romania
HTLV (Human T-cell Lymphotropic Viruses) este un oncovirus ARN care face parte din familia retrovirusurilor. Se utilizeaza pentru a detecta infectiile cu HTLV, pentru a ajuta la diagnosticarea leucemiilor cu celule T- adulte, a limfoamelor sau a HTLV – asociata mielopatiilor. Doua tipuri de HTLV sunt cel mai frecvent testate: HTLV 1 si HTLV 2, care au tropism PENTRU limfocitele CD4. Se estimeaza ca aproximativ 15 -20 milioane de oameni sunt infectati cu HTLV.
Mod de transmitere
Infectia cu HTLV 1 poate fi transmisa de la mama la fat, in timpul sarcinii / alaptarii. Atat infectiile cu HTLV 1 cat si HTLV 2, pot fi transmise pe cale sexuala sau in timpul manipularii produselor cu sange contaminat. Ambele tipuri pot trece in sange in timpul transfuziilor sau al transplantului de organe.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.