3 mituri despre dulciuri care au condus la idei gresite despre consumul acestora

1
De Cristina Tudor
3 nov. 2020

Putini sunt oamenii care nu se topesc de pofta cand aud de dulciuri sau atunci cand dau cu ochii de ele.

Putini sunt si cei care rezista sa nu manance ceva dulce in fiecare zi. Placerea gustului, boost-ul de energie, … devine aproape imposibil sa ti le refuzi, mai ales cand sunt de multa vreme obisnuinte in viata ta. De mai multi ani se da insa o lupta intre dorinta de a manca dulciuri si toate informatiile care arata cat de periculos este zaharul pentru organismul nostru. Iar zaharul in exces chiar este foarte periculos. Departe de acest aspect, insa, circula si foarte multe mituri despre dulciuri care nu au niciun fundament real, dar au intrat adanc in constiinta umana.

Mituri despre dulciuri – Dulciurile provoaca diabet

Diabetul este o afectiune serioasa care, in lipsa unui regim alimentar foarte bine monitorizat si, in cazurile grave, in lipsa medicatiei, duce la probleme extrem de grave. Desi de foarte multi ani circula acest mit care sustine ca diabetul apare in urma consumului de dulciuri, medicii spun ca factorii ce duc la aparitia acestei boli sunt mult mai multi. Mancatul dezorganizat si hipercaloric, lipsa de odihna, stresul, lipsa de activitate fizica, toate acestea cumulate creeaza contextul potrivit pentru aparitia diabetului. Mai mult, diabetul de tip II este asociat in cele mai multe cazuri cu supraponderabilitatea si obezitatea, iar acestea nu sunt niciodata efectele doar ale consumului ridicat de dulciuri.

Sigur ca este important pentru sanatatea noastra sa nu exageram cand vine vorba de mancatul alimentelor dulci, dar este important sa nu uitam ca nu ele sunt cele care cauzeaza imbolnavirea, ci stilul de viata haotic si nesanatos. Iar motivul pentru care pacientii cu diabet trebuie sa evite dulciurile este dat de faptul ca zaharul se descompune rapid si produce glucoza, cea vinovata de cresterea glicemiei.

Mituri despre dulciuri – Dulciurile provoaca aparitia cariilor

Nu dulciurile sunt cele care provoaca aparitia cariilor, ci acidul produs de bacteriile care, intr-adevar, se hranesc cu zahar. Acidul este cel care decalcifica si demineralizeaza smaltul dintilor. In acest fel structura lor este distrusa si acest lucru duce la aparitia cariilor.

Aceleasi bacterii se hranesc insa si cu carbohidrati, iar acestia pot proveni atat din produsele fainoase, cat si din anumite legume sau fructe si cereale integrale, asa ca nu este corect sa invinovatim doar dulciurile in acest caz. Sigur, solutia nu este sa eliminam din alimentatie tot ceea ce hraneste acidul ce duce la aparitia cariilor. Spalatul temeinic pe dinti este cel care inlatura orice pericol in acest sens.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.