Departe de controversele legate de cat, cand si cum e bine sa ne bem cafeaua, astazi vorbim despre un produs mai putin cunoscut, extras tot din boabele de cafea, un produs pe care insa nimeni nu il contesta: untul de cafea.
Ce este untul de cafea si cum este obtinut
Untul de cafea este un unt moale, usor de intins pe piele si, desigur, cu o puternica aroma de cafea. Este obtinut din amestecul uleiului presat din boabe prajite cu ulei vegetal hidrogenat si are o culoare deschisa.
Se spune ca era folosit, datorita proprietatilor antiseptice, de amerindieni pentru vindecarea ranilor. Acum este utilizat in multiple tratamente cosmetice menite sa curete si sa hidrateze pielea.
Ce proprietati are untul de cafea
Odata cu presarea boabelor de cafea, untul de cafea primeste o cantitate semnificativa de antioxidanti ce previn imbatranirea pielii, dar ajuta si la stimularea productiei de colagen si elastina, substantele „vinovate” de elasticitatea pielii.
Untul de cafea este plin de substante emoliente, precum polifenolii, care hidrateaza in profunzime, devenind astfel un aliat de nadejde al celor care au pielea uscata. In plus, cu cat pielea este mai bine hidratata, cu atat este mai scazut riscul de aparitie a vergeturilor.
Cafeina continuta de acest produs are acelasi efect pe care il are cafeaua asupra organismului, din interior: tonifica, de aceasta data pielea si, in plus, ajuta la eliminarea toxinelor. Acesta este motivul pentru care untul de cafea este utilizat in masajele anticelulitice.
Fitosterolii ajuta la protejarea pielii impotriva actiunii razelor UV, riboflavina si manganul pun umarul la stimularea producerii de colagen, in timp ce acidul fenol-chlorogenic neutralizeaza radicalii liberi.
Acidul pantotenic are rol antiinflamator, el fiind responsabil pentru aportul adus in tratarea eczemelor de la suprafata pielii si de reducerea inflamatiilor, precum acneea. Specialistii in cosmetica spun ca untul de cafea aplicat ca masca de par poate fi util in repararea echilibrului la nivelul scalpului si previne, astfel, caderea parului.
Cum folosim untul de cafea
Cea mai la indemana utilizare este in mod direct, aplicat pe piele pentru hidratare sau masaj. Tineti cont insa ca aroma de cafea este foarte puternica si persistenta, asa ca va puteti astepta ca oamenii cu care va intalniti sa va intrebe daca v-ati mutat intr-o cafenea. Untul de cafea poate fi folosit direct si pe fata, pentru ameliorarea acneei sau, pur si simplu, pentru un proces de exfoliere.
Citeste continuarea pe Life.ro.
Foto: Shutterstock.com.