Schimba-ti viata de azi! Ce spun neurologii despre fericire

1
De Roxana Harcovei
3 sept. 2018

Vrei mai multa fericire? Priveste in interiorul tau si decide ca azi vei avea o zi minunata!

Ce isi doreste fiecare dintre noi cel mai mult in viata? Sa fie fericit, cu siguranta. Indiferent daca ne dorim lucruri materiale, relatii implinite cu oamenii dragi noua sau emotii profunde, pana la urma totul se rezuma la visul de a fi fericiti. De ce ne dorim aceste lucruri? Pentru ca avem impresia ca ne aduc fericirea. Insa greseala cea mai mare pe care o putem face este sa credem ca un lucru sau un om este cheia fericirii noastre. Pe moment da, insa nu pe termen lung.

De ce sunt oamenii atat de nefericiti? Pentru ca nu cauta fericirea in ceea ce conteaza cu adevarat. Unii cred ca daca o sa aiba o casa mai mare, o masina noua sau o situatie financiara pe masura o sa fie fericiti, ceea ce este complet gresit. Am vazut oameni foarte bine cotati din punct de vedere financiar, dar care erau nefericiti. Aici intervine paradoxul. De fapt, fericirea nu consta nici in ce ai, si nici in ce nu ai.

De ce spun asta? O relatie care azi iti aduce implinire, maine s-ar putea sa nu mai existe. Si ce o sa faci atunci? O sa devii nefericit? Oamenii sunt nefericiti pentru ca nu pot trece peste experientele negative din trecut si pentru ca se gandesc prea mult la viitor. Fericirea consta in a trai in prezent, si in micile lucruri pe care le faci tu pentru tine. Afla ce ne spun neurologii in acest sens:

Vorbeste despre sentimentele si problemele tale

Impartasind lucrurile prin care trecem cu un prieten, terapeut sau membru al familiei, ne usureaza povara si ne ajuta sa privim problema noastra dintr-o alta perspectiva.

De asemenea, aceasta simpla actiune contribuie la fericire prin faptul ca elibereaza serotonina si un neurotransmitator care te ajuta sa te simti mult mai bine. Vei dobandi mai mult control asupra situatiei si vei aborda cu mai multa usurinta problemele care inainte pareau capat de tara.

Rezolva situatiile dificile pe rand

Creierul nostru este construit in asa fel incat, in mod constant, cauta solutii pentru fiecare lucru care ne ingrijoreaza. Daca acumulam problemele si nu incercam sa le rezolvam pe rand, pe masura ce apar, la un moment dat ne vom simti coplesiti si total neajutorati, si vom rabufni.

Care este, de fapt, solutia? Impartaseste problema cu o persoana apropiata, apoi analizeaza situatia si incearca sa gasesti solutii. Daca nu reusesti, cere ajutorul persoanelor in care ai incredere. De fiecare data cand luam o decizie cu un impact pozitiv, creierul ne remunereaza cu neurotransmitatori care calmeaza sistemul limbic, cel responsabil pentru ganduri si emotii, dandu-ne o stare pozitiva. Incepe cu rezolvarea unor probleme mai mici, ca sa capeti incredere.

Invata ceva nou zilnic

Atunci cand inveti ceva nou, creierul se schimba si se adapteaza permanent la un mediu dinamic. Acesta isi dezvolta capacitatea, in timp ce elibereaza o substanta numita dopamina, un neurotransmitator al fericirii.

De ce sa inveti zilnic? Pentru ca dobandesti informatii noi si iti dezvolti abilitatile. Atunci cand te vei afla intr-o situatie complexa, vei fi mai bine pregatit pentru a actiona, iar succesul astfel obtinut te va bucura.

Stai la soare

Soarele contribuie la cresterea fericirii. De ce? Pentru ca ajuta la absorbtia vitaminei D, care creste activitatea serotoninei din creier. Daca te simti nelinistit,  iesi pentru cateva minute in aer liber si absoarbe raze solare. Acest lucru te va calma instant.

Fa miscare

Neurologii spun ca in urma unui antrenament sportiv, creirul este „bombardat” cu endorfine. Ele au capacitatea de a reduce durerea si de a te face sa te simti bine. Apeleaza la un antrenament de fitness sau la o simpla plimbare.

Dormi suficient

Atunci cand nu dormim destul sau cand nu dormim bine, nivelul cortizolului, numit hormonul stresului, creste. Daca nu te odihnesti bine, capacitatea ta de concentrare va scadea, prin urmare nu vei obtine rezultatele dorite. Asta va aduce frustrari si anxietate, crescand si mai mult nivelul stresului. Asigura-te ca dormi 8 ore pe noapte si practica meditatia in perioadele aglomerate.

In concluzie, fericirea depinde de tine, ea vine din interior si niciodata din exterior. Fericirea ti-o intretii chiar tu, prin lucrurile pe care le faci pentru tine. Cunoaste-ti nevoile si implineste-le. Fii atent la ce iti comunica corpul tau si fa alegeri echilibrate. Inconjoara-te de oameni pozitivi, de la care ai ce invata, dar nu permite ca fericirea ta sa depinda de ei. Nimeni nu o sa te faca fericit niciodata, daca nu o sa iei decizia sa faci tu singur ceva in acest sens.

Foto: Shutterstock.com