Va propun sa punem sub lupa un subiect despre care se vorbeste mai putin: cat de toxic este mediul nostru de lucru? Si ce inseamna aceasta toxicitate?
Ne raportam la situatii cu totul si cu totul diferit si facem evaluari si judecati de valoare dupa criterii personale. Lasand la o parte subiectivitatea evidenta a aprecierilor noastre, sunt anumite comportamente care, daca exista si se repeta in timp, pot fi considerate toxice, iar efectul acestora, negativ, poate avea impact pe termen lung in modelarea intregului climat al unei familii, al unui loc de munca, al unei echipe sau al unui grup de prieteni.
Putem usor confunda un mediu in care apar conflicte, in care sunt oameni care nu performeaza intotdeauna sau in care avem colegi dificili in echipa, cu un mediu toxic de lucru. Este chiar asa? Cand devine mediul nostru de lucru toxic?
Cum sesizam acel moment si cum facem sa oprim propagarea?
Cand esti aproape de lucruri e posibil sa nu mai vezi padurea de copaci sau invers. Ne obisnuim atat de mult cu anumite comportamente, incat nu le evaluam intotdeauna impactul. Uneori, poate nu avem curajul sa luam decizii ferme pentru ca avem impresia ca ne pot zgudui stabilitatea locului de munca in cazul in care invitam pe cineva sa plece. Si, contribuim astfel chiar noi insine la proliferarea unui mediu toxic. Vi s-a intamplat ceva din toate acestea?
Am documentat putin aceasta tema si am cautat sa vad diferite perspective ale toxicitatii mediului de lucru. Am reflectat apoi la propria mea experienta profesionala. Am deja 30 de ani de experienta. Mi-a fost dat sa intalnesc mii de oameni in companiile cu care lucrez in calitatea mea de coach si facilitator. M-am uitat si la propria mea experienta de leadership, in echipele pe care le-am dezvoltat si le-am condus. Am intalnit si lucrat cu oameni toxici? Da. Am avut eu insami, uneori, un comportament toxic? Probabil ca da. Este posibil sa schimbam aceste comportamente? Cu siguranta, da.
Citeste continuarea pe Life.ro.
Foto: Shutterstock.com.