Timp de pregatire: 1 ora
Tim de coacere: 20 de minute
Ingrediente
- 275 ml lapte de orice fel
- 50g unt taiat cubulete
- 450g faina alba
- 7g drojdie uscata cu actiune rapida
- 1 lingurita sare
- 50g zahar brun + 3 linguri pentru decorat
- 1 lingurita scortisoara de Ceylon macinata bio
- 1 lingurita ulei pentru uns tava de copt
- 200g martipan racit
- sucul si coaja rasa de la o portocala mare
- 200g merisoare uscate
- 40g fistic tocat in bucatele mici
- 3 linguri dulceata de caise
- 150g zahar farin
- 1 ou mare
Mod de preparare
Incalzeste laptele intr-o craticioara – trebuie sa fie fierbinte, dar sa nu clocoteasca. Indeparteaza-l de pe foc si adauga cubuletele de unt, invartind craticioara pentru a incuraja untul sa se topeasca. Da deoparte.
Amesteca faina, drojdia, zaharul, scortisoara si sarea intr-un bol mare. Cand laptele s-a mai racit (e important sa fie caldut, nu complet rece), adauga-l in bolul cu ingredientele uscate si amesteca la viteza cea mai mica a mixerului pana obtii un aluat lipicios. Mareste viteza mixerului la medie-mare si mai amesteca inca 5-6 minute, pana ce aluatul e fin si elastic si nu se mai prinde de marginile bolului.
Transfera aluatul intr-un bol curat, usor uns cu ulei, acopera-l cu un servet uscat si lasa-l la dospit intr-un loc calduros timp de 1-2 ore sau pana ce isi dubleaza marimea.
Tapeteaza o tava mare cu hartie de copt. Pune aluatul pe un blat de lemn presarat cu faina si intinde-l intr-o foaie de 30×40 cm. Intinde martipanul pe suprafata aluatului si presara coaja de portocala, merisoarele (pastreaza o mana pentru mai tarziu), jumatate din cantitatea de fistic si 3 linguri de zahar brun. Ruleaza aluatul si prinde-l la capat, ca sa nu iasa continutul.
Folosind un cutit mare si bine ascutit, taie aluatul in 12 bucati egale. Aseaza melcii in forma de brad de Craciun, cu partea taiata in sus (asigura-te ca le lasi spatiu de crestere). Iti va mai ramane unul, pe care il poti coace deoparte, intr-un colt al tavii (premiu pentru tine, pentru tot efortul depus).
Acopera cu o foaie si lasa-i sa se odihneasca 30-40 de minute sau pana ce isi dubleaza cantitatea si se ating usor.
Incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Unge melcii cu ou si da la copt pentru aproximativ 20 de minute sau pana ce capata o culoare aurie.
In timp ce melcii se coc, incalzeste dulceata de caise cu 2 lingurite de apa, pentru a obtine un glaze, apoi lasa compozitia sa se raceasca putin. Amesteca zaharul farin cu suficient suc proaspat de portocale pentru a obtine o glazura densa, apoi transfera intr-o punga de ornat.
Dupa ce melcii sunt gata, lasa-i sa se raceasca timp de 5 minute, apoi unge-l cu glaze-ul de caise si orneaza-i cu glazura. Presara restul fisticului si merisoarele si lasa glazura sa se lipeasca timp de 10 minute. Gata, acum ii puteti manca!
Foto: Instagram – @anna_wierzbinska