Desi pandemia de Covid-19 a fost insotita de cresterea problemelor emotionale, expertul ne dezvaluie cum putem sa depasim acest moment. Situatia este trecatoare, insa starea de bine si sanatatea mintala pot suferi pe termen lung daca nu avem grija si de acest aspect.
Vlad Stroescu, psihiatru si expert in tulburarile emotionale, afirma ca efectul negativ cel mai resimtit asupra sanatatii mintale este anxietatea. Aceasta este o stare de alerta a corpului si mintii care apare in urma stresului si grijilor coplesitoare. Specialistul spune ca, in contextul pandemic actual, frica repercusiunilor urmate de pandemie este cauza celor mai multe cazuri de anxietate raportate, potrivit Adevarul.
„Desi anxietatea legata de sanatate ramane campioana greu de detronat a anxietatilor, ne-am obisnuit intrucatva cu ideea bolii si riscul mortii si asta nu e neaparat bine, pentru ca poate insemna rezilienta, dar si oboseala sau, mai rau, negare sau alte mecanisme de aparare. Daca nu mai putem sa ne dezlantuim pe stadioane, putem redescoperi puterea de vindecare a lucrurilor mici si delicate”, afirma Vlad Stroescu, conform Adevarul.
Expertul a dezvoltat in cadrul unei Campanii Med Life, Facem Romania Bine, cum au aparut aceste afectiuni emotionale, ce putem face in privinta lor si cum sa stim daca avem nevoie de ajutor specializat.
Ce cauzeaza anxietatea, in aceasta circumstanta?
Virusul a fost un accident, una dintre farsele pe care ni le joaca Universul cand credem ca detinem controlul. Ne dam seama de asta dupa cum ne destabilizeaza lucrurile mici, aparent neimportante, dupa ce ne straduim si reusim sa le ingramadim pe celelalte. In plus, ca sa facem fata la toate sarcinile, instinctele noastre de supravietuire se mobilizeaza, fabricam substante ale stresului cronic, si ele ne vor mentine pe linia de plutire, dar cu un pret de platit…
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.