De ce suntem atat de stresati de sarbatori si cum ne putem bucura cu adevarat de aceasta perioada

1
De Cristina Tudor
23 dec. 2020

Teoretic, sarbatorile sunt zile in care ne bucuram de familie, de zile libere, de liniste.

Practic, perioadele acestea sunt sursa suplimentara de stres pentru multi, iar acum, in pandemie, cu atat mai mult. Am rugat-o pe Bogdana Pacurari, psiholog si psihoterapeut specializat in Analiza tranzactionala sa ne spuna mai multe despre stresul de sarbatori si cum putem sa-l combatem sau sa-i minimizam efectele.

De ce suntem mai stresati in perioada in care, teoretic, ar trebui sa ne relaxam si sa ne bucuram?

Stresul de sarbatori are mai multe componente. Avem in primul rand presiunea pe care o simtim datorita procesului de cumparare a cadourilor. Acel proces care la randul lui contine doua preocupari mari. Pe de o parte avem presiunea asupra bugetului si stresul de a gasi cate un cadou potrivit pentru fiecare persoana. Pe de alta parte este stresul din momentul daruirii cadourilor si ingrijorarea ca nu va fi suficient, ca nu va fi pe placul celuilalt, ca nu e marimea potrivita etc. Asadar, multe nelinisti, la care, daca vorbim despre familii cu copii, se mai adauga si stresul ascunderii cadourilor pana la momentul oportun.

Un alt stres in perioada Sarbatorilor este incarcatura emotionala pe care o aduce pregatirea meselor de Craciun, ma refer aici atat la timpul alocat cat si la presiunea asupra bugetului.

Nu in ultimul rand, intalnirile in sine cu familia pot fi o sursa mare de stres.

Uneori pentru ca apar foarte multe conversatii dificile si avand experienta anilor trecuti, ne face sa ne activam sistemele de protectie si sa fim mai defensivi.

Pentru alte persoane Craciunul este un moment de durere si de amintiri dintr-o perioada in care familia avea o alta componenta, cu oameni ce nu mai fac acum parte din sarbatoare. Cu atat mai mult, in acest an, momentul de Sarbatoare si reunire din alti ani s-a pierdut, iar asta genereaza un stres suplimentar si o frustrare ce poate umbri usor bucuria sarbatorilor.

Totodata, perioada sarbatorilor de iarna inseamna si final de an, ceea ce de multe ori aduce si un bilant al anului ce se incheie precum si stabilirea de noi obiective. Acest proces genereaza de multe ori un stres suplimentar. Uneori, deoarece este tare greu sa facem o retrospectiva in care sa ne uitam si la momentele grele, pierderi, obiective neindeplinite, ceea ce ne aduce un disconfort suplimentar si o presiune din start asupra anului urmator.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.