Prin urmare donarea de sange este singura varianta ce poate fi utilizata in tratamentele sau interventiile ce necesita transfuzii. Iar apelurile medicilor in acest sens sunt constante pentru ca numarul donatorilor este prea mic in raport cu nevoile din spitale. Operatiunea in sine nu este deloc dureroasa si este vitala pentru salvarea altor vieti. Exista insa cateva reguli pentru a dona sange pe care este esential sa le respecti daca te-ai hotarat sa faci acest pas.
Un om are aproximativ 5 – 6 litri de sange in organism, iar la donare se colecteaza 450 de mililitri, cantitate ce se reface ca volum in aproximativ o ora, iar la nivel celular, in 2 saptamani. Recoltarea in sine dureaza intre 8 si 10 minute, iar donatorul este sfatuit sa se mai odihneasca ulterior intre 15 si 30 minute ca sa nu se simta slabit si sa evite o eventuala stare de lesin.
Reguli pentru cei ce doresc sa doneze sange
Desi nu sunt destui cei dispusi sa doneze sange, regulile pentru acestia sunt foarte clare si trebuie respectate intocmai. Pot dona doar adultii cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani si care nu au mai donat sange in ultimele 2 luni. Barbatii pot participa de cel mult 5 ori pe an, iar femeile, de 4 ori. Donatorul trebuie sa aiba o greutate de peste 50 de kilograme ca sa poata fi admis in procesul de recoltare. Alte conditii ce trebuie indeplinite de catre donatori:
pulsul trebuie sa fie regulat, intre 60 si 100 de batai pe minut;
tensiunea arteriala sistolica trebuie sa fie cuprinsa intre 100 si 180 mmHg;
nu trebuie sa fi fost supus vreunei interventii chirurgicale in ultimele 6 luni;
nu trebuie sa-si fi facut vreun tatuaj in ultimele 6 luni;
nu trebuie sa fi consumat alcool sau grasimi cu 48 de ore inainte de donare;
nu trebuie sa urmeze tratament medicamentos in perioada anterioara donarii;
nu trebuie sa sufere de gripa sau infectii bacteriene;
sa nu sufere de anemie.
Citeste continuarea pe Life.ro.
Foto: Unsplash.com.