Ochiul este un organ de inalta performanta, care se bazeaza pe nutrientii asimilati din hrana, prin circuitul sanguin, de la vitamina A pana la oligoelementul Zinc, de la vitamina E, indispensabila in lupta cu radicalii liberi, pana la substanta galbuie din plante, luteina.
Substantele acestea au un rol capital la mentinerea capacitatii si acuitatii vizuale pana la varste avansate. Pericolele cele mai mari pentru vedere, care pot duce chiar la orbire, sunt degenerarea maculara si cataracta.
Medicii ii sfatuiesc pe oameni cum sa previna aceste doua boli, printr-o alimentatie corespunzatoare.
Exista nutrienti care nu au voie sa lipseasca din dieta zilnica, pentru ca ochii sa ramana sanatosi. Este vorba de vitaminele C si E, carotenoi-luteina, zeaxantina, acizii grasi Omega 3, zincul, vitaminele B6, B9 (acidul folic sau folatii) si B12.
Riscul aparitiei degenerarii maculare apare, cu precadere, dupa varsta de 55 de ani, dar alimentele care previn aceasta afectiune pot fi consumate la orice varsta.
Vitamina C – pentru sanatatea ochilor
Pentru un surplus de vitamina C, puteti consuma portocale, mango sau capsuni, pentru zinc, carne de curcan sau de pui si cartofi dulci.
Caisele si piersicile sunt surse excelente de beta-caroten, in timp ce, pentru un plus de vitamina E, se recomanda arahidele.
S-a observat ca radicalii liberi de oxigen joaca un rol important in mecanismul de opacifiere a cristalinului, mai ales la expunerea la lumina cu raze UV.
Asadar, antioxidantilor din alimentatie, cum ar fi vitaminele C si E, oligoelementele zinc si seleniu, precum si carotinoidele luteina si zeaxantina, le revine o functie majora, de scut protector.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.