Ce este si cum se calculeaza somajul tehnic

1
De Cristina Tudor
13 ian. 2021

Ultimul an ne-a pus in fata unor situatii cu care cei mai multi dintre noi nu am mai avut vreodata de-a face.

Nu doar ca a trebuit sa gestionam, peste noapte, situatii precum munca, gradinita si scoala online in acelasi spatiu, dar multi oameni s-au trezit ca nu mai au nici ce munci. Unii si-au pierdut direct locurile de munca, altii au fost trimisi in somaj tehnic, o notiune complet necunoscuta pentru o parte dintre acestia. Am cautat sa vedem ce este si cum se calculeaza somajul tehnic.

Ce este somajul tehnic

Somajul tehnic este acea perioada in care angajatii unei companii sunt trimisi acasa pentru ca nu mai au ce munci, fie ca vorbim de lipsa activitatii sau a comenzilor, fara sa fie insa concediati. In acest fel, in momentul in care lucrurile revin la normal, angajatii se pot intoarce la munca pe posturile pe care le ocupau si anterior. Conform Codului Muncii, angajatorul nu este obligat sa suspende toate contractele de munca in aceasta perioada, ci poate alege sa faca acest lucru doar pentru o parte dintre ele.

Exista si niste etape care trebuie indeplinite inainte de trimiterea oamenilor in somaj tehnic. Inainte sa ia aceasta decizie angajatorul trebuie sa se consulte cu sindicatul sau reprezentantul salariatilor sai. Apoi trebuie sa ii anunte pe acestia din urma de hotararea luata, sa emita decizia de reducere a programului de munca si sa o inregistreze la Registrul National de Evidenta al Salariatilor. Angajatul se poate intoarce la program doar cand angajatorul dispune acest lucru. In lege nu este prevazuta o perioada maxima pentru acest lucru.

In timpul in care angajatii sunt in somaj tehnic nu au voie sa efectueze niciun fel de serviciu pentru angajator. Deasemenea, se vor calcula, retine si vira impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, exceptie facand contributia asiguratorie pentru munca.

Pe langa suspendarea contractelor de munca se poate opta si pentru reducerea programului de munca, de la 5 la 4 zile de munca pe saptamana, in cazul in care activitatea este redusa pentru mai mult de 30 de zile lucratoare. In aceasta situatie salariul este redus proportional pana la momentul in care se revine la programul obisnuit. Se mai poate opta si ca reducerea programului de munca sa fie echivalata cu zile de concediu fara plata.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.