Este normal sa uiti? In ce situatie problemele de memorie pot fi primul semn de Alzheimer

1
De Cristina Tudor
22 ian. 2021

Alzheimer este una dintre cele mai temute boli ale creierului, pentru ca sterge amintirile, nu are leac si afecteaza din ce in ce mai multi oameni.

S-au creat o serie de mituri privind diverse metode de prevenire si despre semnele pe care le da organismul cand boala incepe sa se instaleze.

1. MIT: Este normal sa uiti

Odata ce avanseaza in varsta, omul realizeaza ca diverse date se sterg din mintea lui, iar acest lucru este normal. Insa cel mai important este sa putem face diferenta intre o minte ocupata si adevaratele pierderi de memorie, este de parere James E. Galvin, neurolog si profesor de psihiatrie la Centrul Medical Langone, din cadrul Universitatii New York. „Poate iti ia mai mult sa iti amintesti un nume sau unde ai pus un lucru, insa in cele din urma reusesti. Aceasta nu este o pierdere de memorie, ci doar imbatranire”, spune specialistul.

Boala Alzheimer: simptome

Motivele de ingrijorare trebuie sa apara atunci cand intervin schimbari majore. „Daca incepi sa uiti lucruri importante, precum numele celor dragi, sau daca pierderile de memorie iti afecteaza modul de viata ori nu-ti permit sa mai faci anumite lucruri din cele obisnuite, mergi la un consult”, este recomandarea lui John Ringman, profesor de neurologie la Scoala de Medicina „David Geffen” de la UCLA.

2. MIT: Execitiile fizice, dieta si diverse activitati mentale previn aparitia bolii

Desi se fac multe speculatii privind faptul ca stilul de viata sanatos poate tine departe aceasta boala, nu exista dovezi stiintifice care sa ateste acest lucru.

Studiile arata, intr-adevar, ca alimentatia sanatoasa, practicarea sportului in mod regulat, o viata sociala activa si antrenarea mintii cu jocuri de tip puzzle reduc riscurile de a face Alzheimer. Aceste cercetari mai sugereaza si ca un astfel de stil de viata poate incetini ritmul dezvoltarii bolii in cazul celor care o au deja. „Dar nu este foarte clar ca aceste lucruri se aplica in cazuri individuale. Cunosc consumatori de junk-food care nu au boala si maratonisti vegeratieni care o au”, spune neurologul James Galvin.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.