Cateva vitamine si minerale au devenit si mai populare in timpul pandemiei de Covid-19, pentru ca se spune ca sunt cruciale pentru construirea unei imunitati „de fier”. Printre acestea se numara vitamina D, magneziul, omega-3 si vitaminele din grupul B. Biologul si expertul in longevitate Gil Blander este de acord ca avem nevoie de toate acestea, insa mai exista un nutrient esential pentru buna functionare a organismului, despre care oamenii nu vorbesc la fel de mult.
„Am fost foarte surprins sa constat cate femei au lipsa de fier – mai ales femeile active, care fac exercitii fizice, precum si femeile aflate la premenopauza. Cele mai multe habar nu au ca sufera de acest deficit, dar se simt foarte obosite si au o imunitate scazuta”, a explicat expertul pentru Mind Body Green.
De ce foarte multe femei sufera de deficit de fier
Deficitul de fier afecteaza aproximativ 25% din populatia globala, iar majoritatea oamenilor afectati sunt femei. Asta pentru ca lipsa fierului este asociata cu sangerarile menstruale abundente si cu sarcinile (bebelusul in crestere are nevoie de cantitati mari de sange, pe care il preia de la mama). Desigur, acestea nu sunt singurele cauze ale deficitului de fier (altele includ nutritie inadecvata sau anumite afectiuni medicale), dar are sens de ce statisticile sunt mai mari la femei.
In ceea ce priveste exercitiul fizic, un antrenament intens creste productia de celule rosii din sange (unde se formeaza fierul), dar poti pierde o cantitate destul de mare prin transpiratie, precum si printr-un proces numit hemoliza indusa de efort, adica momentul in care aceste celule se rup din cauza impactului puternic (ca atunci cand alergi pe trotuar si talpile lovesc trotuarul la aterizare). Cu alte cuvinte, exercitiile de mare intensitate fac ca celulele rosii sa fie nevoite sa se reinnoiasca constant – si daca nu ai suficient fier pentru a suplini aceasta cerere crescuta, poti intra in deficit.
„Aceasta este o mare problema”, spune Blander, nu numai pentru antrenamentul propriu-zis (poate afecta rezistenta si poate provoca dificultati de respiratie), „ci si daca incerci sa-ti imbunatatesti performanta la locul de munca”. Atunci cand nu ai suficient fier, te vei simti obosita, vei avea dureri de cap sau anxietate – iar toate astea iti afecteaza productivitatea.
Ce poti face?
In primul rand, fa-ti analizele ca sa te asiguri ca ai intr-adevar un deficit de fier. Adesea, oamenii solicita analize generale care includ hemoglobina, insa expertul avertizeaza ca o hemoglobina normala nu inseamna automat ca nu ai deficit de fier. „Trebuie sa testezi si feritina, o proteina cu rol de stocare a fierului. Aceasta e foarte importanta, pentru ca ne ajuta sa detectam deficitul de fier in stadiile incipiente si astfel sa-l tratam inainte sa se accentueze”, spune expertul.
Medicii recomanda sa incerci sa-ti reglezi nivelul de fier prin alimentatie, inainte sa apelezi la suplimente.
Alimentele cele mai bogate in fier sunt pestele (sardine, ton, fructe de mare), puiul, ouale, ficatul de porc si vegetalele verzi, precum spanac, kale, sparanghel, broccoli.
In cazul in care alimentatia ta este adecvata, insa problema persista, apeleaza la medicul tau pentru a-ti prescrie un supliment ce favorizeaza absorbtia fierului.
Foto: Unsplash.com.