Te felicitam! A stabili si a respecta o serie de obiective financiare este un pas sigur spre independenta si fericirea ta. Un plan bine pus la punct in ceea ce priveste bugetul tau te poate ajuta sa te simti mai increzatoare, mai stapana pe sine si, nu in ultimul rand, mai puternica.
In plus, cu finantele structurate si organizate, vei putea sa te bucuri de tot ceea ce iti face placere, fie ca e vorba despre calatorii, hobby-uri sau cursuri care te ajuta in cariera.
Iata 5 obiective financiare inteligente pe care sa ti le stabilesti in 2021!
1. Scapa de datorii
Primul pas spre a-ti recapata independenta financiara este sa scapi de toate datoriile pe care le ai sau, dupa caz, sa le diminuezi semnificativ. Fie ca ai imprumutat bani de la cineva, ai un credit sau alte surse pe care trebuie sa le acoperi, incearca sa te ocupi serios de acest lucru.
Odata ce ai eliminat datoriile din peisaj, ai eliminat si o sursa majora de stres.
2. Adauga sume recurente in contul tau de economii
Daca nu ai inca un cont de economii, acum este momentul perfect sa iti creezi unul. Nu te lasa intimidata de aceasta idee, caci un astfel de cont nu inseamna ca trebuie sa strangi sume imposibile, ci doar sa contribui periodic cu orice suma de bani.
Astfel, in situatii in care iti pierzi increderea sau esti acaparata de anxietate, vei sti ca te vei putea baza pe tine insati si pe obiceiurile tale sanatoase.
3. Diminueaza cheltuielile impulsive
Acesta este unul dintre cele mai dificile obiective financiare, insa este unul care te va ajuta foarte mult sa iti gestionezi banii eficient. Chiar daca ai cateva placeri nevinovate, precum acea paleta de make-up proaspat lansata sau o comanda de pizza in mijlocul saptamanii, incearca sa nu faci un obicei din a cheltui bani in mod impulsiv.
Fa o lista cu toate lucrurile de care ai nevoie cu adevarat si o lista separata cu lucrurile de care nu ai neaparat nevoie, insa pe care ti le doresti suficient de mult incat sa merite o investitie ocazionala.
4. Investeste, in loc sa cheltuiesti
Este foarte usor sa tastezi numarul cardului si sa lasi banii sa plece. Este si mai usor sa dai comenzi direct din aplicatiile in care datele cardului sunt deja salvate. Parca nici nu simti cheltuielile!
In schimb, este destul de greu sa investesti in ceva si sa nu te bucuri imediat de investitia ta. Vorbim despre un cont de economii in caz de urgenta, un fond de pensii sau chiar cateva cursuri de specializare, care te vor ajuta in cariera.
Cu toate acestea, investitiile sunt cele ale caror roade le vei culege mai tarziu. Nu numai ca te vei bucura de niste bani pe care i-ai alocat, dar chiar vei castiga mai mult decat ai investit.
5. Creeaza-ti mai multe surse de venit
Daca vrei sa fii independenta si sa nu ai nicio grija din punct de vedere economic, adopta obiective financiare inteligente, precum un buget bazat pe mai multe surse de castig.
Chiar daca ai un job de birou, poti gasi modalitati de a castiga bani in plus in timpul liber. Fructifica-ti o pasiune, ia-ti un job part time sau implica-te intr-un proiect in care crezi. Nu trebuie sa muncesti pana la epuizare, ci doar sa te asiguri ca banii vin spre tine din mai multe directii. Astfel, cand o sursa nu mai este profitabila, le vei avea la dispozitie pe celelalte.
Nu in ultimul rand, nu uita ca scopul acestor obiective este echilibrul. Este in regula sa te rasfeti, dar este la fel de important sa fii responsabila!
Foto: Unsplash.com.