Nu poti salva planeta pe cont propriu, insa poti contribui la schimbare adoptand mai multe obiceiuri sustenabile in viata ta. Chiar daca nu ai acordat prea multa atentie acestui subiect pana acum, nu inseamna ca nu poti incepe cu ceva mic, dar foarte important pe termen lung.
Uneori, solutiile prietenoase cu natura sunt mai aproape decat credem, insa tiparele cu care suntem obisnuite ne impiedica sa le vedem. De aceea, astazi iti propunem cateva obiceiuri sustenabile foarte usor de adoptat.
Iata 5 obiceiuri sustenabile si economice pe care le poti adopta incepand de azi!
1. Mergi la cumparaturi doar cu lista
Probabil ca si tu cunosti deja regula de baza: nu merge la cumparaturi atunci cand iti este foame, pentru ca risti sa iei prea multa mancare, ce va ajunge la cosul de gunoi. Pe langa asta, noi te incurajam sa nu mai pleci niciodata spre supermarket fara o lista de cumparaturi.
Inainte sa iesi din casa, rezerva-ti zece minute pentru a verifica frigiderul, rafturile si dulapurile. Ce alimente mai ai si ce iti lipseste cu desavarsire? Ce poti gati cu ce ti-a ramas si de ce ingrediente suplimentare mai ai nevoie? Fa o lista si respect-o intocmai. Astfel, vei economisi semnificativ si nu vei mai arunca alimente.
Pentru a nu te simti constransa, iti poti permite, de fiecare data, sa cumperi unul sau doua produse care nu se afla pe lista de cumparaturi. Un rasfat nevinovat!
2. Consuma carne doar odata pe saptamana
Cu siguranta, stii deja ce impact negativ are industria carnii asupra mediului inconjurator. Fermele de vaci, in special, sunt cele mai mari producatoare de dioxid de carbon.
Daca nu esti deja vegetariana sau vegana, propune-ti sa mananci carne doar odata sau de doua ori pe saptamana, pentru o perioada. Nu numai ca vei economisi bani, dar te vei simti mai usoara si mai energica!
3. Fa-ti cumparaturile la magazine zero waste
Magazinele zero waste se ghideaza dupa o regula simpla: cu cat mai putine deseuri, cu atat mai bine! Astfel de afaceri au inceput sa apara si in Romania, asa ca poti vizita un supermarket de acest tip, data viitoare cand ai nevoie de ceva.
Conceptul este simplu: vii cu recipientele de acasa si te servesti singur din vasele expuse. Poti cumpara orice, de la orez, zahar, cafea si faina, pana la seminte de chia, goji, sapunuri si sampoane naturale.
Produsele vandute in acest fel sunt mai ieftine decat cele impachetate in ambalaje colorate si lucioase, comercializate in hypermarket. Asadar, ia cu tine cateva pungi reutilizabile, borcane sau caserole goale si porneste la drum!
4. Foloseste dischete demachiante reutilizabile
Cate dischete demachiante folosesti lunar? Hai sa facem un calcul general. Daca te machiezi in 5 zile din 7, inseamna ca te demachiezi de minimum 20 de ori pe luna. Daca folosesti aproximativ trei dischete la fiecare demachiere, rezultatul final este de 60 de dischete aruncate lunar la cosul de gunoi.
Nu numai ca acestea reprezinta deseuri, insa sunt si foarte costisitoare, daca privesti situatia pe termen lung. De aceea, daca vrei sa adopti obiceiuri sustenabile, incepe prin a folosi dischete din bumbac, ce pot fi reutilizate de foarte multe ori. Dupa demachiere, nu trebuie decat sa speli dischetele si sa le lasi la uscat intr-un loc curat si aerisit.
5. Cumpara haine de la magazine vintage
Industria fast fashion este una dintre cele mai poluante. Sute de mii de haine sunt cumparate si aruncate in acelasi an, odata cu schimbarea colectiilor.
Printre acele obiceiuri sustenabile smart pe care le poti adopta este si cumpararea hainelor din magazine vintage sau second hand. Chiar daca ti se pare un obicei ciudat, vei avea surpriza de a descoperi piese vestimentare speciale, exemplare unice sau rare, precum si haine de brand la preturi foarte bune!
Foto: Unsplash.com.