4 ingrediente mediteraneene pe care nutritionistii recomanda sa le ai tot timpul in bucatarie

1
De Teodora Tirca
19 feb. 2021

Stilul de viata mediteranean este seducator. Si tu il poti adopta, cu doar cateva schimbari mici de alimentatie.

Nu sunt cea mai „healthy” persoana, insa nu pot refuza felurile de mancare mediteraneene, pentru ca nu sunt doar sanatoase, ci si foarte gustoase. Se bazeaza pe ingrediente naturale, reale si proaspete, asa cum sunt legumele de sezon, de exemplu.

Cei de la Mind Body Green au stat de vorba cu Suzy Karadsheh, fondatoarea The Mediterranean Dish, pentru a afla ce ingrediente mediteraneene recomanda ea sa avem mereu in bucatarie, pentru a gati preparate gustoase si a manca mai sanatos.

„Atunci cand oamenii vorbesc cu mine despre dieta mediteraneana, imi spun ca nu stiu de unde sa inceapa. Cred ca primul pas e sa avem o camara bine aprovizionata. Ai nevoie de elementele de baza, dar asta nu inseamna ca trebuie sa cheltui enorm pentru a-ti umple camara. Incepe treptat, cu cateva ingrediente-cheie, care te vor ajuta sa pregatesti oricand o mancare delicioasa si healthy”, spune Suzy.

Aceste 4 ingrediente sunt cele pe care ea le recomanda oricand:

1. Ulei extravirgin de masline

Presimteai ca acesta se va afla pe lista, nu-i asa? Uleiul de masline este un pilon cheie al mancarurilor mediteraneene. Sigur ca vei gasi nenumarate optiuni la supermarket, dar e important sa fii selectiva si sa te asiguri ca iti cumperi o sticla ce iti ofera toate acele beneficii antioxidante.

„Uleiurile mediteraneene sunt unice, de la masline culese manual, cultivate organic si presate la rece”, spune Karadsheh. „Este intr-adevar frustrant, deoarece magazinul tipic de bacanie nu are intotdeauna aceasta optiune.” Tinand cont de recomandarile specialistei, incearca sa cumperi un ulei de masline de calitate, cultivat organic si presat la rece. Acesta are un punct de ardere mai mare, ceea ce inseamna ca il poti folosi atat pentru salate, cat si pentru gatit.

2. Garnituri vegetariene care rezista mult timp

Legumele sunt un macronutrient esential in dieta mediteraneana, la fel ca cerealele si leguminoasele. „Ne bazam foarte mult pe aceste ingrediente vegetariene – uneori le combinam cu carne sau peste, alteori doar cu salate”, explica Karadsheh. E minunat, pentru ca sunt accesibile si rezista mult in camara.

„Folosim destul de des farro, orez, quinoa, cuscus – acestea sunt alimente care nu expira rapid si pe care le am intotdeauna in camara”, precizeaza Karadsheh. „Mesele noastre contin, de asemenea, fasole si leguminoase: naut, fasole alba, fasole rosie, linte – le folosim pentru gatit aproape saptamanal”.  Nu te feri nici de cele conservate – Karadsheh spune ca sunt la fel de sanatoase.

Ea recomanda sa mananci legume de sezon cand vine vorba despre vinete, ardei, rosii etc. Insa, atunci cand nu e posibil, se bazeaza pe legume congelate. „Si acestea sunt bune, totul e sa cumperi din surse de incredere”, dezvaluie Suzy.

Cum sa-ti intaresti creierul in 10 minute, indiferent de varsta

3. Fructe de mare congelate

In timp ce piramida alimentara a dietei mediteraneene se poate sprijini puternic pe optiuni pe baza de plante, aceasta include si unele de carne (in special fructe de mare) – ceea ce are sens, avand in vedere ca dieta este numita dupa regiunea care inconjoara Marea Mediterana. Din pacate, sa cumperi peste proaspat salbatic, dintr-o sursa sigura, este foarte dificil, asa ca Suzy apeleaza de multe ori la cel congelat.

„Nu m-as feri sa cumpar peste congelat/creveti; sunt de buna calitate si se congeleaza rapid, comparativ cu un peste proaspat de crescatorie care e expus la raionul de peste”. Nu numai atat – pestele de pe tejghea a fost uneori inghetat pentru transport, ceea ce nu iti aduce niciun avantaj.

Cand e posibil, Suzy mananca peste proaspat de captura.

4. Ierburi si condimente

Asigura-te ca ai in bucatarie condimente si ierburi naturale, deoarece acestea adauga mai mult decat aroma mancarii: „Imi plac condimentele care au unele calitati vindecatoare si, de asemenea, potenteaza gustul mancarii”, spune ea. „Eu folosesc sumac, coriandru, chimen, curcuma, aleppo, za’atar.”

Cand vine vorba de ierburi proaspete, ea recomanda oregano, patrunjel si busuioc ca elemente de baza: „Aceste ierburi proaspete te ajuta sa intensifici aroma mancarii si astfel sa folosesti mai putina sare”. Specialistul iti recomanda chiar sa le cresti in casa, in ghivece mici – asa le vei avea la dispozitie, mereu proaspete.

Foto: Instagram/@federicola