Sfecla se numara printre cele mai versatile legume: bogata in nutrienti, poate fi consumata de la frunze pana la radacina. Si pe cat de delicioasa este cand o gatesti, pe atat de benefica e pentru sanatate.
De ce trebuie sa mananci mai des sfecla
Pe langa faptul ca este delicioasa si versatila, sfecla este o sursa buna de compusi sanatosi si fitonutrienti, scrie Mind Body Green. „Sfecla este bogata in nitrati, care in organism se transforma in nitriti si monoxid de azot, iar acestea pot contribui la mentinerea presiunii sanguine in limite optime”, a declarat nutritionista americana Ella Davar.
Un studiu sistematic si o meta-analiza publicate in 2013 de Journal of Nutrition au descoperit ca „nitratul anorganic din sucul de sfecla au fost asociate cu o reducere semnificativa a presiunii sanguine sistolice”, a explicat experta citata de Mind Body Green.
Cele 6 superalimente pe care trebuie sa le consumi primavara aceasta
Alte studii arata ca sfecla este benefica pentru sportivi. Unii voluntari au simtit ca sucul de sfecla a fost benefic pentru recuperarea musculara, iar altii au simtit o imbunatatire a performantelor si o crestere a rezistentei fizice.
Alege rosul inchis!
„Sfecla contine o multime de fitonutrienti, numiti antocianine si betalaine. Acestea sustin detoxifierea prin inmultirea enzimelor”, arata Ella Davar.
Detoxifierea, pe care o realizeaza ficatul, este la inaltimea provocarilor in cele mai multe cazuri, dar nutrientii din sfecla pot sustine aceasta functie. Fitonutrienti similari se gasesc in rodii si in alte fructe si legume foarte rosii, precum varza rosie si ardeii de aceeasi culoare.
Foto: Unsplash.com.