Expertii spun ca ARNm poate stimula sistemul imunitar al organismului sa recunoasca celulele canceroase si sa le atace.
”Celulele canceroase produc proteine care pot fi tintite de vaccinurile ARNm. Progresele in acest domeniu au fost raportate in tratarea melanomului ”, a declarat pentru Healthline dr. Jeffrey A. Metts, sef de personal la Centrul de Tratament al Cancerului din din Atlanta, SUA.
„Cu toate acestea, tratamentul cancerului este diferit de prevenirea cancerului. Ne putem uita la scaderea dramatica a cazurilor de cancer de col uterin datorita screeningului si a vaccinului HPV, realizate in ultimii 10 ani, a spus Metts.
„Vaccinul HPV a aratat ca putem preveni 80-90% din cancerele de col uterin si ca este o strategie incredibil de eficienta legata de cancer. Dar vaccinul nu trateaza boala”, a spus el.
Cu toate acestea, vaccinurile impotriva cancerului estompeaza limitele dintre preventie si tratament.
Vaccin impotriva cancerului cu ARN mesager
Vaccinurile COVID-19, pregatesc sistemul imunitar al organismului pentru a recunoaste si a ataca celulele virale.
Un vaccin impotriva cancerului functioneaza in mod similar, invatand sistemul imunitar al organismului sa recunoasca celulele canceroase fie pentru a preveni revenirea cancerului, fie pentru cautarea si distrugerea activa a tumorilor din organism ca imunoterapie.
Unul dintre motivele pentru care functioneaza este ca editarea ARNm este o tehnologie atat de flexibila.
ARNm poate fi codat cu orice proteina imaginabila. Putem injecta ARNm in celulele tumorale astfel incat tumora sa exprime proteinele care semnaleaza sistemului imunitar sa o atace ca pe un agent patogen strain ”, a declarat Jacob Becraft, dr., Cofondator si director executiv al Strand Therapeutics, o companie care dezvolta terapie mARN si biologie sintetica.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.