De ce reprimarea furiei nu este niciodata o idee buna si 3 moduri sanatoase in care sa o eliberezi

1
De Irina Constantin
8 mart. 2021

„Fiecare moment petrecut enervandu-te inseamna un moment irosit de pace si liniste.”

Probabil ca ai auzit de foarte multe ori aceasta idee, in diferitele sale forme. Desi sustinem abordarea optimista a vietii, trebuie sa iti spunem ca citatul de mai sus este complet toxic. De ce? Raspunsul este ceva mai lung, dar destul de simplu.

Inca de mici, suntem invatate ca emotiile se impart in emotii pozitive si negative. Printre cele negative, bineinteles, se afla tristetea si furia. „Nu e frumos” sa plangi in public si „nu se cuvine” sa ai o criza de nervi de fata cu alti oameni. Suna cunoscut, nu-i asa?

Ei, bine, este momentul sa intelegi un lucru foarte important: emotiile nu sunt altceva decat emotii. Ele nu sunt bune sau rele, ci doar sunt. Iar atunci cand sunt, este important sa le imbratisezi, sa le accepti in viata ta, sa le traiesti si sa le elimini.

Reprimarea furiei, mai periculoasa decat crezi

Furia reprezinta una dintre cele mai puternice emotii pe care le poti simti. Atunci cand esti furioasa, simti starea chiar si la nivel fizic. Esti tensionata, pulsul este accelerat, respiratia devine mai scurta sau sacadata.

Cand incerci sa inhibi aceasta stare pentru a ramane zen asemenea unui calugar budist, tot ce faci este sa ignori ce simti si sa stochezi furia in corp. In timp, starile apasatoare se pot materializa sub forma de dureri sau chiar afectiuni grave.

Asadar, ori de cate ori simti ca furia iti da tarcoale, cauta sa o eliberezi din corp si sa o trimiti cat mai departe, fara sa afecteze pe nimeni. Nici pe tine, nici pe cei dragi!

Cum sa eliberezi furia intr-un mod sanatos si constructiv?

1. Prin intermediul unei clase de box

Chiar daca nu pare cea mai feminina activitate, o ora de lovit sacul de box poate fi extrem de benefica. Atunci cand ai avut o zi solicitanta si neplacuta, iar furia nu pare sa plece nicaieri, mergi la sala si loveste un sac cu pumnii si cu picioarele, cu muzica preferata in casti.

Acest lucru te va invata cum sa eliberezi furia, in timp ce faci si ceva benefic pentru organism. Vei face putin cardio, iti vei antrena musculatura, iar la final te vei simti de zece ori mai linistita!

2. Prin alergare

Daca boxul nu este pentru tine sau preferi sa nu mergi la sala, ia-ti pantofii de alergat si iesi in parc sau in cartier. Fa cateva ture, alergand usor si marind treptat ritmul daca simti nevoia.

In timp ce alergi, incearca sa te concentrezi asupra respiratiei. Inspira profund, apoi expira controlat pe nas sau pe gura. Daca simti ca furia este inca in interiorul tau, fa un sprint sau urca si coboara rapid cateva serii de trepte. La final, calmeaza-te cu ajutorul unei plimbari lente.

3. Prin scris

Uneori, ca sa te eliberezi de furie trebuie sa scoti pe gura niste cuvinte mai putin placute, adresate unei persoane sau unei situatii. Pentru a evita descarcarea emotionala si ranirea celor din jur, retrage-te in camera ta, ia-ti agenda si incepe sa scrii tot ce iti trece prin minte.

Chiar daca pana si tu te miri de gandurile care iti vin in cap, permite-le acestora sa iasa din creier si sa se aseze pe hartie. Orice ai face, nu le reciti! Rupe foile sau da-le foc, dupa ce ai lasat toata furia sa fie eliberata. Te vei simti mult mai bine!

Foto: Unsplash.com