Motivele pentru care intarzie menstruatia si ce e de facut

1
De Maria-Anca Zarnescu
13 sept. 2018

Daca nu esti insarcinata, intarzierea repetata a menstruatiei poate fi un simptom al unor probleme de sanatate pe care trebuie sa le rezolvi. Specialistul nostru ofera lamuriri.

Un ciclu normal dureaza intre 28 si 32 de zile, iar intarzierea ciclului, o data pe an, neasociata cu existenta unei sarcini este normala. Si totusi, cand e cazul sa te ingrijoreze si ce probleme de sanatate pot cauza dereglarea ciclului menstrual? Doctorul Amelia Milulescu, medic specialist obstetrica – ginecologie la Institutul Sanului ne explica ce se intampla daca iti intarzie menstruatia si care e urmatorul pas pe care trebuie sa-l faci pentru a te asigura ca totul este bine din punct de vedere al sanatatii.

intarzie menstruatia

doctorul Amelia Milulescu, medic specialist obstetrica – ginecologie, la Institutul Sanului

Atunci cand elimini din discutie sarcina, e bine sa afli direct de la un medic de ce nu vine menstruatia si ce e in neregula. Mai mult decat atat, este chiar recomandat ca o data la sase luni sau macar o data pe an sa iti faci o programare la ginecolog pentru a te asigura ca totul este bine!

Care sunt principalele motive pentru care intarzie menstruatia?

A.M.: Principalul si cel mai evident este apritia unei sarcini. Orice femeie care are o intarziere a menstruatiei ar trebui sa isi faca, in primul rand, un test de sarcina si apoi sa caute alte motive pentru care ar putea intarzierea ar putea sa apara. Timpul in care se produce nidatia depinde de cum ovuleaza fiecare femeie. Chiar daca are un ciclu regulat de 28 de zile, poate ca ea nu ovuleaza in cea de-a 14-a zi, asa cum spun toate cartile, ci poate ovula in ziua a 11-a. Daca stie ca a ovulat in ziua in care a avut contact sexual, ovulul fecundat ajunge in uter in cinci zile. Dupa cinci zile de la un contact sexual neprotejat, testul de sarcina ar putea iesi usor pozitiv.

Intarzierea menstruatiei, cand cauza nu este sarcina

A.M.: Noi consideram ca un ciclu este regulat atunci cand are intre 28 si 32 de zile. Motivele pentru care sangerarea nu apare la timp sunt diverse. De cele mai multe ori vorbim despre dereglarile hormonale. Chiar si o femeie care nu are nicio problema hormonala poate experimenta, o data pe an, o intarziere a menstruatiei. Nu ne ingrijoram daca este vorba de o intarziere de o saptamana, o data pe an. In cazul in care menstruatiile apar la mai mult de 45 de zile, constant, atunci este cazul sa se faca o investigatie endocrinologica. Aici apare o colaborare intre noi, ginecologii, si endocrinologii.

Ovarele polichistice pot fi de vina?

A.M.: Da, ovarele polichistice pot fi cauza intarzierilor. Femeile nu isi pot da seama singure daca au sau nu ovare polichistice. Exista un sindrom, sindromul ovarelor polichistice, care include mai multe caracteristici, pe langa aceste microchisturi localizate in ovar.

Ecografia transvaginala: ce este si cat de des ar fi bine sa o faci?

A.M.: Ecografia transvaginala este cea care se face prin vagin si ofera un raport mult mai complet asupra organelor pelvine. Sa vad mult mai bine uterul, ovarele, endometrul… in comparatie cu o simpla ecografie abdominala. Medicina moderna in ginecologie practica ecografia transvaginala pentru o acuratete mult mai buna. Aceasta este si o metoda mai buna pentru a depista ovarele polichistice.

In timpul ecografiei transvaginale medicul poate observa daca uterul este normal, daca exista fibroame, daca ovarele au chisturi sau daca peretele vaginal este inflamat (si multe altele).

Ecografia transvaginala se recomanda o data pe an, alaturi de examinarea periodica. E important sa treci peste jena sau frica si sa mergi regulat la medicul ginecolog, mai ales daca suspectezi ca ceva este in neregula. Ecografia transvaginala nu doare, pentru ca sonda vaginala este subtire, iar medicul foloseste lichid lubrefiant. Pe dispozitiv se aplica un prezervativ nou, asa ca totul este steril.

Motivul pentru care intarzie menstruatia difera in functie de persoana

A.M.: Sunt o multime de factori care influenteaza un ciclu menstrual, de la stres sau diferite medicamente, de exemplu anticonceptionale luate intr-un mod haotic.

Sangerari vaginale care nu au legatura cu menstruatia

A.M.: Exista infectii care pot da sangerari, insa acestea nu dau intarzieri ale menstruatiei. Sangerarile cauzate de infectii apar intermenstrual sau cauzeaza o sangerare menstruala mai abundenta decat in mod normal. Tocmai de aceea, nu trebuie confundate cu menstruatia.

Durerile din timpul ovulatiei – normale sau nu?

A.M.: Durerile din timpul ovulatiei sunt si ele cat se poate de normale. Sunt femei care nu prezinta simptome la ovulatie si femei care simt cu ce ovar au ovulat in luna respectiva. Este normal, pentru ca se produce o mica rupere de tesut, prin care iese foliculul.

Cand ar trebui sa te ingrijoreze durerile menstruale?

A.M.: In cazul in care durerile apar din prima zi a menstruatiei si dureaza pana in ultima zi, ne gandim deja ca poate fi vorba de o alta afectiune. Daca sunt dureri care apar cu o zi inainte de menstruatie si dureaza in primele zile, atunci totul este perfect normal.

De obicei, durerile intense in partea inferioara a abdomenului, care durereaza pe toata perioada sangerarilor menstruale, pot fi asociate cu o afectiune destul de serioasa, numita endometrioza. Desi medicii nu au gasit inca un leac concret pentru endometrioza, ginecologul tau iti poate recomanda o schema de tratament care sa-ti reduca semnificativ disconfortul.

Foto: Shutterstock.com