Dumitru Constantin Dulcan: „O furie de cinci minute poate sa blocheze sistemul imunitar pentru cinci ore”. Cum facem fata stresului

1
De Teodora Tirca
8 mart. 2021

Medicul neurolog si psihiatru, autor al unui numar mare de monografii, tratate, lucrari si carti de o mare valoare stiintifica, profesorul universitar doctor Dumitru Constantin Dulcan este de parere ca stresul afecteaza intr-un mod profund starea noastra emotionala.

Stresul reduce durata vietii

„Stresul este reactia pe care o are organismul la o trauma care poate sa fie fizica, psihica, emotionala. Stresul in organism are efect asupra a trei elemente structurale esentiale: neuronul, ADN-ul, adica substratul genetic al organismului, si sistemul imunitar. In ceea ce priveste neuronul, stresul blocheaza neurogeneza, formarea de noi neuroni sau formarea de noi conexiuni.

Si iata ca in secolul nostru vorbim de o frecventa din ce in ce mai mare, de o morbiditate crescanda a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacitatii intelectuale. Asupra acidului dezoxiribonucleic, deci asupra substratului genetic: cromozomii au niste proteine la capetele lor cu rol de protectie, se cheama telomeri.
Stresul actioneaza asupra acestor telomeri, pe care ii scurteaza astfel. Mai exact, cu fiecare diviziune celulara, telomerii se scurteaza, stresul actioneaza asupra lor, deci reduce pur si simplu longevitatea, durata vietii”, a explicat prof. Dulcan.

Cum facem fata stresului. Dumitru Constantin Dulcan: Este esential sa nu te implici emotional intr-un fenomen negativ

Dumitru Constantin Dulcan este de parere ca lumea moderna si contextul in care traim ne supun unui mare stres. Iar noi trebuie sa stim sa ne aparam, printr-o auto-educatie continua si o detasare de tot ce ce ne streseaza.

„Este esential sa nu te implici. Implicarea emotionala intr-un fenomen negativ, intr-o stire de la televizor etc. iti consuma enorm de multa energie. Trebuie sa te aperi incercand sa te detasezi, asta inseamna autoeducatie. Sa cunosti ceva despre tehnici de aparare de stres si, sigur, sa-l eviti.
De exemplu: te duci la seful tau si, daca stii ca o sa-ti faca scandal, deja sa anticipezi, sa incerci sa fii cat se poate de indiferent, sa-ti pui un baraj. E una dintre tehnicile de aparare. Sigur ca nu poti sa eviti complet stresul, fiindca traim intr-o lume in care vrem-nu vrem, avem si stres. Fiecaruia dintre noi i se imbolnaveste cineva, ii moare cineva. Ne mor prieteni, ne mor din familie, acestea sunt stresuri care sunt inevitabile, fac parte din biologia noastra”…

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.