Nutritionist: ”Mierea de albine nu face bine tuturor”. Pentru cine e contraindicata

1
De Cristina Tudor
17 mart. 2021

Mierea de albine are si contraindicatii.

Dr. Florin Balanica, specialist in Medicina Personalizata, Nutritie si Nutrigenomica a explicat pe blogul sau ce contine, de fapt, mierea de albine si ce contraindicatii are. In plus, medicul pediatru Mihai Craiu a explicat ca mierea de albine poate fi extrem de periculoasa pentru bebelusi.

Din ce in ce mai multe discutii cu pacientii mei pornesc de la intrebarea: ‘Da’ ce, mierea nu e sanatoasa, domnule doctor?!’ Dragii mei, haideti sa ne lamurim, nu exista alimente care ne fac doar bine, cum nu exista alimente care ne dauneaza exclusiv.

Mierea a devenit un fel de ‘superalimentul secolului XXI’ – punem miere de albine in cafea/ceai, cand ne doare gatul mancam miere cu lamaie, la pregatirea dulciurilor pentru copii folosim miere si suntem foarte multumiti de noi insine ca ‘ne hranim si ne tratam natural, deci suntem sanatosi’!

In dezbaterea despre miere, sau in general despre orice alt aliment, trebuie sa pornim de la ce contine acesta. Mierea provine din prelucrarea nectarului din flori si contine o cantitate mare de zaharuri, apa, minerale, vitamine, enzime si acizi organici. Zaharurile si apa constituie 99% din constituentii mierii. Totodata, calitatea acesteia depinde de calitatea nectarului, de clima, recoltare, exploatarea albinelor, temperatura si modul de conservare.

Mierea de albine, contraindicatii

Asadar, e bine ca mierea sa inlocuiasca zaharul, dar acest lucru nu inseamna ca ea este fundamental sanatoasa. Mierea nu ne face tuturor bine, mai ales daca nu ne place miscarea, suntem supraponderali, avem boli digestive si cardiovasculare. Mierea este mai usor de asimilat si digerat decat zaharul, ceea ce constituie un plus.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.