Ai pofta de ceva dulce, facut in casa, dar care sa nu necesite prea mult efort? Clafoutis cu fructe! Urmeaza sa gazduiesti un brunch spontan si vrei sa iti surprinzi prietenele cu ceva bun, simplu si sofisticat in acelasi timp? Tot clafoutis!
Daca ar fi sa definim acest desert, l-am descrie ca pe o compozitie hibrid intre crema, clatita si budinca, plina de fructe delicioase si arome proaspete. Nu ai nevoie decat de un castron si un vas adanc pentru cuptor, iar clafoutisul va fi gata in doar jumatate de ora.
Reteta clasica de clafoutis cu fructe
Ingrediente:
- 3 oua
- 200 ml lapte (poti folosi si bautura vegetala preferata)
- 80 g faina standard
- 35 g unt (poti folosi si unt vegan)
- 90 g zahar
- 450 g din fructele pe care doresti sa le folosesti
- o lingurita de esenta de vanilie
Cum se prepara clafoutis cu fructe:
Pentru inceput, pregateste un recipient din ceramica sau sticla, potrivit pentru a fi folosit in cuptor. Unge-l cu unt atat pe baza, cat si pe pereti. Acest pas va ajuta prajitura sa nu se lipeasca si sa nu se arda.
Daca folosesti fructe congelate, iti recomandam sa le decongelezi inainte si sa le lasi la scurs. In caz contrar, zeama din ele s-ar putea sa afecteze consistenta finala a desertului.
Dupa ce ai uns vasul cu unt, pune fructele pe toata suprafata acestuia. Separat, ocupa-te de aluat. Topeste untul la bain marie sau la microunde, apoi adauga-l intr-un castron incapator. Peste el, pune ouale, laptele, zaharul, faina si esenta de vanilie. Amesteca energic cu un tel sau foloseste un mixer sau un blender. Cand obtii o crema omogena, adaug-o in vas, peste fructe.
Quiche cu blat din cartofi si umplutura delicioasa de branza si verdeturi de primavara
Pune clafoutisul la cuptor, timp de 30 de minute sau pana cand suprafata devine usor aurie si se crapa. Serveste desertul caldut, simplu, cu inghetata de vanilie sau cu zahar pudra presarat deasupra. Yummy!
3 variante delicioase de clafoutis cu fructe de primavara
1. Cirese si lichior
Pentru o varianta clasica de clafoutis, foloseste cirese si inlocuieste 30 ml din cantitatea de lapte cu 30 ml de lichior de cirese. Pune lichiorul peste ciresele fara samburi, adauga putin zahar si lasa totul la macerat timp de 20-30 de minute, inainte sa pui fructele in vas. Alcoolul se va evapora la cuptor, asa ca nu trebuie sa iti faci griji – clafoutisul poate fi mancat si de cei mici!
2. Capsuni si rubarba
O combinatie clasica, de-a dreptul delicioasa, numai buna pentru primavara. Cine spune ca doar tartele pot fi facute cu acest amestec inedit de arome? Taie capsunile si rubarba in bucatele egale, presara-le pe suprafata tavii si continua sa prepari prajitura conform instructiunilor de mai sus.
3. Mango si cocos
Daca vrei un clafoutis ceva mai exotic, incearca aceasta combinatie fresh, dulce, aromata si absolut delicioasa. Taie un mango bine copt in bucatele, apoi pune fulgii de cocos intr-o tigaie sau la cuptor. Cand se rumenesc usor, opreste focul. Aseaza mango pe suprafata tavii, iar fulgii de cocos adauga-i in compozitia lichida. Coace totul in mod normal, apoi bucura-te de un clafoutis cu fructe absolut divin!
Foto: Instagram/@letscookwithioana