3 idei de mic dejun sarat, rapid, sanatos si cald: Te ajuta sa economisesti timp dimineata

1
De Irina Constantin
4 apr. 2021

Cateodata, un smoothie sau un terci de ovaz cu fructe este tot ce ai nevoie la micul dejun. Totusi, in unele zile, simti nevoia de ceva mai consistent.

Cand nu ai pofta de un mic dejun dulce, pe baza de cereale si fructe, probabil ca nu iti vin prea multe idei in afara de clasica omleta sau toast cu avocado. Ei, bine, daca esti in cauta de idei de mic dejun sarat, cald si satios, iti venim in ajutor.

Experimenteaza cu aceste retete super simple, pentru care nu trebuie sa aloci mai mult de cateva minute. Apoi, tot ce trebuie sa faci este sa introduci vasul in cuptor si sa iti continui rutina de dimineata. La final, te poti bucura de o masa hranitoare, sanatoasa si plina de arome apetisante!

3 idei de mic dejun sarat si cald pe care le poti prepara in cel mai scurt timp

1. Omleta mediteraneana la cuptor

Daca adori mancarea mediteraneana si omletele, dar nu ai timp sa stai in fata aragazului minute in sir la primele ore ale zilei, incearca aceasta varianta de omleta la cuptor, cu toate aromele tale preferate.

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 3 oua
  • O bucata de branza feta
  • 3 linguri de masline fara samburi
  • 5-6 rosii uscate
  • o lingurita de ulei de masline
  • Oregano si busuioc, proaspete sau uscate
  • Sare si piper
Mod de preparare:

Pregateste un vas mic, rezistent la cuptor. Sparge cele trei oua direct in vas, apoi asezoneaza-le cu sare, piper, oregano si busuioc. Daca folosesti frunze proaspete, toaca-le marunt cu un cutit. Amesteca bine cu o furculita, pana cand obtii un amestec omogen. Apoi, taie sau sfarama branza feta in bucatele mici si adaug-o peste oua, alaturi de masline, rosii uscate si uleiul de masline. Amesteca usor, apoi pune totul la cuptor timp de 15-20 de minute, la 180 de grade Celsius.

2. Frittata cu spanac si ciuperci

Daca te-ai plictisit de omleta clasica si vrei sa prepari o varianta noua, incearca aceasta frittata cu incredere. Rezultatul iti va ajunge pentru doua zile, asa ca efortul merita!

Ingrediente necesare:
  • 4 oua
  • 4-5 ciuperci Champignon
  • O mana de baby spanac proaspat
  • O ceapa mica
  • Un ardei gras rosu
  • O lingurita de boia afumata sau iute
  • Cartofi fierti, ramasi de la pranzul de ieri (optional)
  • Sare si piper
  • O lingura de ulei de masline
Mod de preparare:

Curata ceapa si toac-o sau pune-o direct intr-un robot de bucatarie. Taie ardeiul gras in bucatele sau pune-l si pe el in robot, alaturi de ceapa, pentru a obtine bucati tocate marunt. Curata ciupercile si taie-le sub forma de felii. Daca ai in frigider cartofi gatiti pe care nu stii cum sa ii folosesti, taie-i bucati si adauga-i si pe ei in frittata.

Incinge o tigaie adanca si adauga uleiul de masline, lasandu-l sa se incalzeasca. Intre timp, amesteca ouale cu o furculita si adauga si restul ingredientelor. Chiar daca par multe oua, este necesar ca legumele sa fie acoperite in totalitate de mixul lichid. Nu trebuie sa consumi totul la o singura masa, ci poti pastra frittata ramasa in frigider si o poti reincalzi in tigaie a doua zi.

Pune mixul de oua si legume in tigaia incinsa, apoi acopera totul cu un capac. Lasa frittata la foc mic, in timp ce te pregatesti pentru birou sau rezolvi alte lucruri. Intoarce-te peste 10 minte si bucura-te de micul tau dejun fierbinte si delicios!

3. Mic dejun vegan cu tofu si turmeric

Nu mananci oua? Nicio problema!

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • O bucata mare de tofu simplu sau afumat
  • 3 linguri faina de naut
  • O lingura de drojdie inactiva
  • O lingurita de turmeric
  • Un ardei gras verde
  • O mana de frunze verzi (baby spanac, kale, patrunjel)
  • Cateva rosii cherry
  • Sare si piper
Cum se prepara?

Pentru inceput, pune intr-un blender tofu, faina de naut, drojdia inactiva, turmericul, sarea si piperul. Amesteca pana cand obtii o compozitie groasa, omogena. Daca este nevoie, adauga o lingura de lapte vegetal sau apa.

Separat, taie ardeiul gras in bucatele, taie rosiile cherry in jumatati si toaca grosier frunzele verzi.

Intr-un vas rezistent la cuptor, toarna mixul omogen, apoi pune legumele si amesteca-le usor in compozitie. Pune totul la cuptor timp de 10-15 minute sau pana cand suprafata „tofletei” este usor aurie. Serveste micul dejun simplu sau alaturi de o salata proaspata, cu dressing de lamaie si ulei de masline.

Foto: Instagram/@eatinglobe