Vrei sa le faci tuturor pe plac? Iata cum iti afecteaza asta sanatatea mentala

1
De Cristina Tudor
11 sept. 2018

Cand vrei cu orice pret sa fii acceptata, vei actiona mai mult in favoarea celorlalti si mai putin in favoarea ta. Invata sa-ti acorzi prioritate. Vei vedea ca viata ta va deveni mai frumoasa.

Imagineaza-ti ca mergi pe strada, iar cineva care e cu ochii in telefonul mobil intra in tine. Daca primul tau instinct este sa iti ceri scuze, chiar daca stii ca nu este vina ta, s-ar putea sa fie nevoie sa-ti schimbi mentalitatea.

Cei care doresc sa fie pe placul tuturor sunt motivati de o dorinta apriga de a fi acceptati si validati de alte persoane, si pot fi destul de instabili cand vine vorba de relatii. Aceasta nesiguranta ii face sa se poarte asa cum isi doresc altii, chiar fiind constienti ca dorinta nu este intrinseca. Le este greu sa spuna „nu” cand ceva ii incomodeaza. De cele mai multe ori, ei isi asuma vina, chiar si atunci cand nu e cazul, conform Thrive Global.

De cele mai multe ori, cei care doresc sa fie pe placul tuturor uita de ei insisi. Stim cu totii povestea din avion: inainte de a-i ajuta pe altii sa-si puna masca de oxigen, asigura-te ca ti-ai pus-o intai pe a ta. Si asta se intampla si in viata de zi cu zi. Cand ii ajutam doar pe ceilalti, uitam de atentia de care noi insine avem nevoie. Iar asta ne afecteaza sanatatea mentala si uneori fizica.

De ce aceasta nu este o dovada de generozitate?

In timp ce oamenii care doresc sa fie pe placul tuturor pot parea generosi, diferenta este ca aceasta generozitate provine dintr-un loc nu tocmai sanatos: din dorinta de a fi acceptati, datorita faptului ca au o parere foarte proasta despre ei. Nu vor avea curajul sa-si exprime propria opinie, ceea ce inseamna ca nu prea exista autenticitate in viata lor. Acest comportament poate izvori din niste traume din trecut, probleme in familie sau relatii abuzive.

Femeile sunt cele mai afectate

Perioada #metoo, a scos la lumina o gramada de femei care au fost umilite la un moment dat, dar care nu au fost in stare sa spuna nu. Acest lucru se datoreaza faptului ca femeile sunt invatate de mici sa taca, sa se comporte asa cum trebuie, sa-i puna pe altii pe primul loc si sa nu-si expuna parerile. Insa studiile arata ca acest comportament e extrem de daunator pentru sanatatea lor mentala. Un studiu chiar a aratat ca unele femei mananca mai mult daca cred ca gazdelor le face placere acest lucru, chiar daca nu le e foame.

Vedem asta in relatiile toxice. Atunci cand o femeie nu se poate gandi la ea insasi, independent de partner, iar acest lucru ii pune pe pauza visurile si asteptarile de la viata.

Putin egoism e chiar sanatos

Este important sa intelegi pentru ce esti responsabila si pentru ce nu esti, si sa inveti sa setezi limite, sa te protejezi, sa-ti vezi propriul interes in unele situatii. Sa preiei responsabilitatile sau prejudecatile cuiva, nu-ti faci rau numai tie, ci si celor din jurul tau. Faptul ca le faci mereu pe plac nu o sa-i ajute sa evolueze.

Daca crezi ca esti o persoana care vrea sa multumeasca pe toata lumea, e timpul sa invati sa spui nu. Un terapeut te poate ajuta cu acest blocaj. Chiar daca e dificil la inceput, incepe sa gandesti si sa actionezi pentru tine, deoarece astfel vei ajunge sa fii cine esti cu adevarat, nu cine isi doresc altii sa fii.

Foto: Shutterstock.com