Au relatii sanatoase.
Ei sunt foarte atenti cu ce fel de oameni se inconjoara si au grija cu cine se intalnesc. Si studiile demonstreaza asta. Timp de 80 de ani, cercetatorii au urmarit 268 de persoane care au intrat la Harvard pe parcursul carierei, vietii profesionale, personale, casniciei, divortului si batranetii. Robert Waldinger, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School si directorul actual al studiului a spus: „Rezultatul surprinzator este ca sanatatea noastra este influentata de relatiile pe care le avem si de cat de fericiti ne fac. E important sa avem grija de corpul nostru, insa si de relatii. Asta e revelatia”. Participantii care inca mai sunt in viata, au spus ca relatiile cu cei dragi sunt cele mai importante.
Sunt obisnuiti sa ofere.
Jim Rohn a afirmat: „Doar oferind poti primi mai mult decat ai deja”. Acum, stiinta confirma ca suntem fericiti atunci cand oferim, ca este bine pentru sanatatea noastra si ca evoca recunostinta. Si nu va ganditi ca trebuie sa oferiti bani; timpul vostru este la fel de valoros. La fel si faptul ca ii ghidati pe ceilalti, ca luptati pentru o cauza nobila sau ca ajutati pe cineva neconditionat.
Sunt oameni sinceri.
Asta inseamna ca nu se indoiesc de propriile decizii. Cand ne ascultam inima si facem alegerea potrivita, viata devine simpla si traim in pace si armonie cu noi insine. Actiunile noastre sunt transparente, si nu simtim presiunea de a ne ascunde mereu.
Practica meditatia de tip mindfulness.
Oamenii pozitivi si fericiti isi aleg un moment al zilei in care practica meditatia. Prin a fi prezenti si constienti si a-si accepta sentimentele si gandurile, ei reusesc sa traiasca in pace si sa se elibereze de griji. Aceasta practica blocheaza orice i-ar putea distrage de la atingerea visurilor si obiectivelor lor.
Au bariere emotionale foarte eficiente.
Oamenii fericiti stiu ce vor sa lase in viata lor si ce nu. Ei se inconjoara de oameni optimisti si nu lasa nici macar retelele sociale sa le influenteze starea.
Sunt rabdatori.
Toata lumea ar trebui sa invete sa aiba rabdare. Un studiu din 2012 arata ca oamenii rabdatori au mai multe sanse sa reuseasca in atingerea obiectivelor, comparativ cu cei care nu stiu sa astepte. Un alt studiu arata ca cei care au rabdare nu sunt depresivi si nu au sentimente negative. In schimb, ei sunt mai recunoscatori.
Stiu diferenta dintre fericire si bucurie.
Exista diferente intre fericire si bucurie. A fi bucuros poate fi o alegere care pe termen lung are numeroase beneficii psihologice. Daca ne antrenam creierul cu obiceiuri care duc la o stare de bucurie, vom putea sa ne controlam starea chiar si in momentele dificile. Deci daca te afli intr-o situatie in care emotii negative precum indoiala, frica sau nesiguranta te coplesesc, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa le schimbi cu cele pozitive.
Foto: Shutterstock.com