Ce alimente trebuie sa eviti daca suferi de diabet

1
De Monica Radulescu
11 sept. 2018

Daca ai fost diagnosticat cu diabet, trebuie sa stii care sunt alimentele de care este bine sa stai cat mai departe.

Diabetul zaharat de tip 2 este o boala cronica in care nivelul glucozei din sange este mai mare decat cel normal. Din pacate, din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu aceasta afectiune. Numai in Romania aproximativ 2 milioane de oameni au acest diagnostic. Pe langa tratament, alimentatia este esentiala pentru a tine boala sub control. Pentru a evita fluctuatiile glicemiei, e bine sa ocolesti cateva alimente. Sper sa iti fie de folos lista creata de cei de la prevention.com.

Bauturile carbogazoase

Consumul de bauturi carbogazoase a crescut ingrijorator, iar riscurile pe care le are asupra sanatatii sunt majore. O singura cutie de suc carbogazos pe zi creste riscul de a face diabet cu 25%, potrivit studiilor. Iar daca esti deja diagnosticat cu aceasta afectiune, mai bine limiteaza aportul de bauturi indulcite cu zahar.

Sucul de fructe

Chiar daca sucurile de fructe sunt o alternativa mai sanatoasa a bauturilor carbogazoase, e bine sa le consumi cu masura sau deloc, mai ales daca ai diabet. Nivelul mare de zaharuri din sucul de fructe poate duce la cresterea glicemiei, crescand astfel riscul de hiperglicemie. Mai bine consumi fructele ca atare. Poti alege mere, portocale, grepfruit si pere, care ajuta colesterolul si glicemia sa se mentina in limite normale.

Cartofii prajiti

Tot mai multe studii au dovedit o legatura intre consumul de cartofi prajiti si diabet. Cartofii albi prajiti, in urma metabolizarii, se transforma mai repede in glucoza, si numai bine nu fac diabeticilor. Asa ca gandeste-te de doua ori inainte de a te opri la fast-food.

Mancarea fast-food

Consumate zilnic, alimentele de tip fast-food nu doar ca pot creste riscul de diabet zaharat de tip doi, dar in cazul pacientilor deja diagnosticati cu aceasta afectiune, sunt un real pericol, pentru ca ele contribuie la cresterea glicemiei.

Prajiturile si gogosile

Prajituri, gogosi, clatite, bomboane – in general dulciurile care contin zahar sunt interzise persoanelor care sufera de diabet. Asta nu inseamna ca nu vei mai gusta niciodata dintr-un tort. Important este sa fie totul cu masura sau mai bine alegi variante sanatoase.

Iaurtul cu fructe

Mare atentie daca obisnuiesti sa mananci iaurt cu fructe. Daca te uiti pe eticheta, o sa vezi ca are un continut ridicat de zahar. Mai bine prepara-l acasa.

Cerealele rafinate

Acelasi lucru este valabil si in cazul consumului de cereale rafinate. Poti alege varianta lor mai sanatoasa: cerealele integrale.

Fructele uscate

Fructele uscate sunt si ele pe lista neagra. Desi contin fibre si multe substante nutritive, este posibil sa aiba un adaos de zahar care nu face bine. Citeste cu atentie eticheta.

Cafeaua

Persoanele care sufera de diabet si renunta la ceasca zilnica de cafea, au mai multe sanse sa tina boala in frau, potrivit studiilor.

Mierea

Desi este o varianta mai sanatoasa a zaharului, mierea trebuie consumata cu masura, pentru ca poate afecta glucoza din sange si insulina. De aceea, atunci cand te decizi sa renunti la zahar si sa il inlocuiesti cu miere, vorbeste cu medicul tau.

Painea

Painea alba trebuie consumata in cantitati cat mai mici si asta pentru ca de multe ori contine zahar. Pentru a fi cat mai sanatoasa, ea trebuie sa contina doar faina, apa, drojdie si sare si, daca este posibil, faina sa fie integrala.

Orezul alb

Orezul alb are un indice glicemic crescut. De aceea, inlocuieste-l in alimentatia ta cu varianta lui integrala.

Alcoolul

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu diabet pot consuma alcool, dar cu moderatie. Bauturile alcoolice au un mare impact asupra nivelului de zahar din sange. De aceea, trebuie sa fii atent la felul cum reactioneaza organismul.

Foto: Shutterstock.com