Odata ce temperaturile cresc, si organismul simte nevoia sa fie hranit cu mancare mai usoara pentru digestie, mai proaspata si mai putin gatita termic. De aceea, poate ca este momentul sa inlocuiesti maioneza, dressingurile pline de ulei si dip-urile pentru nachos cu sosuri pe baza de iaurt, verdeata si condimente delicioase.
Iata 3 retete geniale de sosuri pe baza de iaurt, pe care le poti prepara rapid si simplu!
1. Dressing cu verdeturi de primavara
Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 300 g iaurt natural
- Cateva fire de leurda
- Cateva fire de ceapa verde
- 2 ridichi
- Sare si piper, dupa gust
Mod de preparare:
Pune tot iaurtul intr-un castron si amesteca usor. Spala verdeturile si lasa-le la scurs, pentru a elimina toata apa. Toaca marunt leurda si ceapa verde, apoi taie ridichiile in cubulete mici. Adauga toate ingredientele peste iaurt si amesteca bine cu o lingura. Gusta sosul si, daca simti nevoia, condimenteaza cu sare si piper.
4 ierburi si condimente sanatoase pe care probabil ca nu le ai in bucatarie
Poti folosi sosul pe post de dressing pentru o salata sau il poti consuma cu legume proaspete si o omleta, la micul dejun. Este un sos plin de prospetime, savuros si bogat in aromele primverii!
2. Sos de iaurt, tahini si miere
Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 300 g iaurt
- 2 linguri de tahini
- 1/2 lingura de miere (sau mai multa, dupa gust)
Mod de preparare:
Acest sos se prepara in maximum cinci minute. Nu trebuie decat sa amesteci toate ingredientele intr-un bol, pana obtii un sos gros, catifelat si omogen. Poti adauga progresiv mierea, regland dulceata in functie de preferintele tale. Foloseste miere lichida, pentru a putea obtine un sos fluid si catifelat.
Este un sos foarte aromat, dar totusi delicat, care poate fi folosit atat in salate gourmet, cat si ca dip pentru nachos sau turnat deasupra unui porridge cu fructe.
Cel mai subestimat tip de exercitiu fizic: te ajuta sa slabesti si e distractiv
3. Sos pe baza de iaurt, lamaie si za’atar
Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 300 g iaurt
- 3 lingurite zeama de lamaie
- 2 lingurite za’atar
- O lingurita de ulei de masline
- Sare si piper, dupa gust
Mod de preparare:
Daca ai nevoie de un sos rafinat, usor si foarte slab din punct de vedere caloric, acesta este perfect. Stoarce zeama unei lamai bio si adaug-o intr-un bol cu iaurt. Pune si uleiul de masline, apoi amesteca foarte bine. Adauga si za’atarul, apoi amesteca bin nou. Gusta sosul si, daca este cazul, adauga sare de Himalaya si putin piper negru.
Poti consuma sosul cu falafel, cu salata, cu peste sau chiar si cu betisoare din legume proaspete, precum morcovii, ardeiul gras multicolor si castravetele.
Foto: Instagram/@ambitiouskitchen