Vestea buna este ca anumite produse alimentare pot combate inflamatiile cronice si sustin starea de sanatate.
Tania Marchand, antreprenoare si coach de nutritie functionala, a prezentat pentru Mind Body Green cateva dintre gustarile ei preferate care o ajuta sa combata inflamatiile si sa se bucure de vitalitate in fiecare zi.
Iata patru produse pe care le putem integra usor in alimentatia noastra zilnica:
Nuci
Nucile si semintele sunt un combustibil al sanatatii noastre. Bogate in antioxidanti si acizi grasi omega-3, ele nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta sanatoasa. Iar intr-un top al celor mai bune alimente cu efect antiinflamator, nucile sunt greu de invins.
Studiile arata ca un consum regulat de nuci imbunatateste parametrii care marcheaza inflamatiile, iar aceste fructe ar putea fi incluse in crearea unui tratament naturist antiiflamator. Totodata, cercetarile arata ca nucile sustin echilibrul microbiomului intestinal si sanatatea inimii, dar contribuie si la reducerea procesului de imbatranire.
Kefir de cocos
Kefirul din lapte de cocos preparat in casa se numara printre produsele preferate ale Taniei Marchand si asta dintr-un motiv important. Alimentele fermentate, precum kefirul, sunt bogate in probiotice, iar acestea ajuta la hranirea unui microbiom sanatos. Iar un microbiom echilibrat poate reduce inflamatiile cronice. Consumul de kefir ajuta la tinerea sub control a inflamatiilor, arata un studiu citat de Mind Body Green.
Intrucat kefirul clasic este produs din lapte, cei care nu consuma lactate pot opta pentru cel de cocos.
Bautura cu efect antiinflamator, pe care un gastroenterolog o consuma zilnic
Fructe si legume
Fructele si legumele contin mai multi compusi protectivi, precum carotenoidele si flavonoidele, cu proprietati antioxidante si antiinflamatoare.
Marchand prefera feliile de ridichi si castraveti si isi umple recipientul reutilizabil de apa cu suc verde sau cu un smoothie din fructe de padure, nuci, chia si, uneori, seminte de canepa. Este cea mai simpla metoda de a avea la indemana, de-a lungul zilei, doza necesara de nutrienti.
Hummus
Cu un profil nutrivit ridicat si foarte versatil, hummusul se numara printre gustarile preferate ale nutritionistei Tania Marchand. Hummusul se prepara din ulei de masline extravirgin, lamaie, tahini (pasta de susan) si naut. Continutul sau de grasimi, proteine si fibre ofera o senzatie de satietate, imbunatateste sanatatea sistemului digestiv si reduce inflamatiile.
Combina-l cu legume proaspete sau intinde-l pe paine si presara deasupra seminte de chia ori de canepa si vei avea o gustare pe cinste, care te va proteja de inflamatii si iti va da energie pentru o zi plina!
Foto: Instagram/@sarahs_day