Se apropie sezonul delicioaselor cirese de mai, asa ca probabil iti doresti sa le fructifici (glumita intentionata) la maximum. Chiar daca le poti pune intr-un bol si manca exact asa cum sunt, ar fi pacat sa nu incerci cateva retete noi.
De aceea, noi iti propunem doua variante delicioase si relativ sanatoase, perfecte pentru o dupa-amiaza calda de primavara sau un mic dejun dulce, care se completeaza perfect cu o cafea tare.
Iata doua retete fabuloase cu cirese de mai!
1. Cherry bread cu lamaie
Vezi această postare pe Instagram
Ingrediente necesare:
- 100 g cirese de mai fara samburi
- 220 g faina alba de grau
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- Un praf de sare
- 4 linguri ulei de cocos
- 100 g zahar brun
- Un ou
- 60 g banana pasata cu furculita
- Putin extract de vanilie
- Coaja si zeama de la o lamaie mica
Cum se prepara:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si tapeteaza o forma de chec cu hartie de copt.
Topeste uleiul de cocos si lasa-l sa ajunga, apoi, la temperatura camerei. Amesteca-l intr-un bol mare, cu oul, vanilia, sarea, banana pasata, zeama si coaja rasa a unei lamai.
Intr-un bol separat, amesteca toate ingredientele uscate: faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu. Adauga ciresele carora le-ai scos samburii in prealabil. Amesteca incet, apoi adauga mixul de ingrediente lichide si incorporeaza totul intr-un aluat omogen. Varsa-l in forma de chec si lasa-l in cuptor timp de 45 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
Vei obtine un chec proaspat, aromat, dulce si fresh in acelasi timp, numai bun de savurat pe balcon, singura sau alaturi de prietenele tale, intr-o zi lenesa de duminica.
2. Pavlova cu cirese de mai si menta
Vezi această postare pe Instagram
Ingrediente necesare:
- 4 albusuri de ou
- 200 g zahar alb
- O lingurita de otet alb
- O lingurita de extract de vanilie
- Un praf de sare
- 300 g cirese de mai
- O lingura de sirop de artar sau de agave
- 150 ml apa
- 30 g zahar brun
- O mana de frunze proaspete de menta
Cum se prepara:
Pentru inceput, asigura-te ca ai un bol curat si degresat. Acest pas este foarte important pentru formarea bezelei. Adauga in el albusurile atent separate si praful de sare. Amesteca foarte bine, pana cand albusurile incep sa se transforme in spuma. Adauga treptat zaharul, lingura cu lingura. Cand incepi sa ai in bol o textura lucioasa, adauga vanilia si otetul, incorporandu-le.
Pregateste tava cuptorului si acoper-o cu hartie speciala pentru copt. Traseaza cu un creion un cerc cu diametrul de aproximativ 23 cm. Adauga mixul pentru bezea, respectand forma si niveland totul cu o spatula sau cu lingura. Coace timp de o ora bezeaua, la foc mic, verificand-o din cand in cand.
Cat timp bezeaua sta la cuptor, ocupa-te de sosul de cirese de mai. Scoate samburii din cirese, apoi cantareste 300 de grame. Poti lasa fructele intregi sau le poti toca, in functie de textura pe care doresti sa o obtii. Toaca menta marunt, pentru a-i elibera aroma.
Pune apa si zaharul intr-o oala, la foc mic, pana cand zaharul se dizolva complet. Adauga ciresele si lasa-le pe foc timp de 10 minute sau pana cand obtii un sos consistent. Adauga siropul de agave si menta, apoi opreste focul, lasand sosul sa se racoreasca. La final, toarna sosul de cirese peste bezea si serveste desertul simplu sau cu frisca.
Foto: Instagram/@biancazapatka