In ciuda vaccinarii si a scaderii prevalentei bolii, unele persoane experimenteaza ceea ce oamenii de stiinta numesc sindromul de anxietate COVID-19.
Simptomele acestui sindrom imita simptomele altor tulburari de sanatate mintala, inclusiv anxietatea, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) si tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC).
Ce este sindromul de anxietate COVID-19?
Profesorii Ana Nikčević de la Universitatea Kingston din Londra si Marcantonio Spada de la Universitatea London South Bank au dezvoltat conceptul de sindrom de anxietate COVID-19.
Intr-o lucrare care apare in Psychiatry Research, in octombrie 2020, profesorii Nikčević si Spada
prezinta caracteristicile sindromului de anxietate COVID-19. Acest sindrom se manifesta ca fiind incapacitatea de a parasi casa din cauza temerilor legate de COVID-19, verificarea frecventa a simptomelor in ciuda faptului ca nu se afla intr-un scenariu cu risc ridicat si evitarea situatiilor sociale sau a altor persoane.
Cercetatorii noteaza ca persoanele cu acest sindrom tind sa experimenteze stres post-traumatic crescut, stres general, anxietate, anxietate legata de sanatate si ganduri sucidiare.
Posibile cauze
Cercetatorii sugereaza ca, la unii oameni, izolarea, teama de a contracta SARS-CoV-2 si incertitudinea in timpul pandemiei ar fi putut duce la aparitia simptomelor care alcatuiesc acest nou sindrom.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.