Un roller coastrer hormonal si emotional, o afectiune puternica pentru noul copil, anxietate, depresie si chiar simptome de sarcina. Poate suna incredibil, dar prin asta trec multi barbati atunci cand devin tati.
6 schimbari prin care trec barbatii dupa ce devin tati:
Nivelul de testosteron poate scadea
Un nivel ridicat de testosteron este responsabil pentru trasaturi comportamentale precum agresivitatea, concurenta si atragerea unei noi partenere. Dar, cand un barbat devine tata, nivelul sau de testosteron pare sa scada, sugerand ca acum toata atentia barbatului ar trebui sa fie indreptata catre familie, nu in exterior.
Studiile arata ca barbatii care au deja un partener si cei care au copii au niveluri mai scazute de testosteron comparativ cu barbatii fara copii si cei care sunt inca in cautarea unei partenere. Se pare ca, organismul masculin a invatat cum sa-si regleze singur nivelul de testosteron pentru a schimba prioritatile barbatilor si pentru a-i transforma in tati dedicati.
Nivelurile de oxitocina si dopamina cresc
Oxitocina si dopamina sunt doua substante chimice responsabile de legatura dintre parinte si copil. In timp ce nivelul de testosteron scade, efectele pozitive ale oxitocinei si ale dopaminei cresc, determinandu-l pe proaspatul tatic sa se bucure mai mult de joc si de alintare cu bebelusul.
Maximele si minimele hormonale pot duce la depresie postnatala masculina
In timp ce multi dintre noi stim ce e depresia postpartum la femei, putini am auzit ceva despre depresia postnatala la barbati. In afara de celelalte functii ale sale, testosteronul joaca, de asemenea, un rol important in a ne proteja de depresie si, atunci cand nivelul scade, proaspetii tati se pot confrunta cu aceasta boala.
Citeste continuarea pe Eva.ro.
Foto: Unsplash.com.