5 tipare negative de gandire care te impiedica sa evoluezi

1
De Denisa Toma
17 mai 2021

Indiferent ce facem, fie ca raspundem la mailuri, bagam rufe la spalat sau ne uitam pe retelele de socializare, exista intotdeauna un sir de ganduri in fundalul mintii noastre.

Este un zgomot de fundal pe care aproape ca nici nu il observi. Uneori, tiparele negative de gandire preiau controlul si fac dificila concentrarea asupra oricarui alt lucru, potrivit specialistului in comportament uman, Melody Wilding.

Aceste tipare actioneaza ca un catalizator care ne ajuta sa avansam sau pot fi ca o frana care ne impiedica sa evoluam.

Iata cateva tipare neproductive de gandire care te impiedica sa evoluezi:

Gandirea „totul sau nimic”

Apare atunci cand vezi o situatie numai in extreme, fara sa lasi loc pentru o cale de mijloc. De exemplu, ca atunci cand spui “daca nu imi iese acest lucru, inseamna ca este un esec total”. Wilding spune ca este ca atunci cand presupui ca trebuie sa fii expert in ceva pentru ca acel lucru sa faca parte din viata ta. In cazul in care, de exemplu, vrei sa impartasesti retetele tale sanatoase cu restul lumii, in loc sa le postezi pe retelele de socializare, ai senzatia ca trebuie sa devii specialist certificat in nutritie inainte de a face asta.

Toxicitatea din spatele perfectionismului: 5 semne ca ai comportamente care iti fac rau

Incearca sa vezi si calea de mijloc. Nu exista doar alb si negru si nu trebuie sa mergi la extreme ca sa realizezi ceva.

Suprageneralizarea

Este similara cu gandirea „totul sau nimic” in sensul ca este un tipar de gandire care duce o situatie la extreme. „Este conceptia ca daca ai gresit la ultima prezentare, sigur vei gresi si la urmatoarea”, spune Melody Wilding. Acest tipar de gandire este complet gresit. De fiecare data cand simti ca apare, specialista recomanda sa faci o pauza de un minut si sa te gandesti la datele problemei. Daca nu ai reusit la ultima prezentare inseamna ca te vei pregati mai bine pentru urmatoarea. Ce s-a intamplat in trecut nu e musai sa se repete in viitor.

Excluderea partii pozitive

Specialista spune ca acesta este un alt tipar de gandire neproductiv care apare in special in cazul persoanelor care au probleme cu increderea in sine. “Un exemplu este dificultatea de a accepta complimentele”, spune Wilding.

“Ca atunci cand ai muncit foarte mult pentru ceva, iar cand oamenii apreciaza asta raspunsul tau este ca a fost munca de echipa in loc sa spui pur si simplu multumesc.” Sau atunci cand faci ceva foarte bine, dar iti spui ca oricine ar fi putut sa o faca.

Pentru a combate acest tipar negativ, specialista recomanda sa pastrezi un “dosar cu laude”. Este un obicei prin care in fiecare saptamana sau in fiecare zi sa te gandesti la reusitele tale. Nu trebuie sa fie neaparat despre realizarile tale, ci poate fi despre mici momente de victorie, precum faptul ca ai trecut cu bine peste o conversatie dificila sau ca ai incercat ceva nou, in afara zonei tale de confort.

Scopul este ca in timp sa inveti sa-ti recunosti calitatile si sa opresti tiparul de gandire care anuleaza partile pozitive.

Nu lasa furia sa te consume si sa-ti domine viata

Gandirea emotionala

Daca simti ca nu poti sa faci ceva nu inseamna ca asa este. “In cazul gandirii emotionale presupunem ca ceea ce simtim trebuie sa fie adevarat”. De exemplu, daca iti spui “Simt ca nu sunt in stare sa conduc”, vei crede automat ca acest lucru este real si adevarat, desi poate nu ai incercat niciodata.

Pentru a combate acest tipar, specialista recomanda sa iti pui un cronometru timp de pana la 30 de minute. In acest interval, permite-ti ca toate emotiile sa iasa la suprafata: tristete, vina, anxietate sau orice altceva. Dupa ce a expirat timpul, mergi mai departe. Astfel poti sa le separi in asa fel incat emotiile negative sa nu iti acapareze intreaga zi. Este ca un „jurnal de griji”, care te ajuta sa combati anxietatea.

Afirmatiile care includ „trebuie”

Afirmatiile care includ trebuie sunt centrate asupra asteptarilor pe care le avem de la noi insine. De exemplu, atunci cand iti spui “trebuia sa ma pricep mai bine la asta pana acum”.

Ca sa faci fata acestei gandiri, este necesar sa fii ingaduitoare cu tine insati. In primul rand, incearca sa afli de unde provin aceste asteptari pe care le plasezi asupra ta. Vin din partea unui sef, a partenerului, a unui parinte? Desi ai un set de valori si reguli dupa care iti duci viata, incearca sa realizezi cine a facut aceste reguli si daca ele iti permit sa iti traiesti viata asa cum ai vrea. In loc sa te concentrezi asupra a ce nu poti face, concentreaza-te asupra a ceea ce poti si asupra progresului pe care il faci.

Foto: Unsplash.com.