O multime de cupluri isi pun sute de probleme inainte sa faca pasul cel mare: aducerea pe lume a unui bebelus. Cel mai probabil, si tu ai nenumarate intrebari inainte sa faci un copil. Cum iti dai seama daca esti pregatita? Cum stii ca este contextul perfect?
De cele mai multe ori, iti pui intrebarile gresite, caci raspunsurile la aceste intrebari nu iti aduc claritate, ci te lasa mai confuza ca la inceput. De aceea, este important sa iti adresezi intrebarile de mai jos. Cu siguranta, te vor ajuta enorm sa obtii claritatea de care ai atat de mare nevoie!
4 intrebari inainte sa faci un copil:
Ai alte scopuri prioritare in aceasta perioada?
Uneori, venirea unui copil pe lume se intampla spontan, neplanificat. Chiar daca aveai alte prioritati inainte de aflarea vestii ca esti insarcinata, poti gasi solutii astfel incat sa gestionezi situatia intr-un mod echilibrat.
Cu toate acestea, atunci cand te intrebi daca esti gata, ai ragazul necesar de a reflecta putin asupra planului tau de viata. Ce scopuri ai in urmatoarea perioada? Exista vreun proiect care iti ocupa foarte mult timp? Vrei sa faci un curs sau o scoala care necesita implicare totala? Poti sa te ocupi de aceste obiective, dar si de o sarcina, respectiv un copil in acelasi timp? Raspunde-ti sincer si vei sti exact ce si cand ai de facut!
Iti permiti sa nasti si sa cresti un bebelus in acest moment?
Oricat de romantica ar fi povestea unei sarcini spontane care bucura o familie intreaga, adevarul este ca trebuie sa iei in calul si aspectele administrative. Da, vorbim despre acele detalii plictisitoare si putin rigide, precum calcularea unui buget sau planificarea in Excel a cheltuielilor presupuse de un nou membru al familiei.
Chiar daca trebuie sa iei in calcul si aceste aspecte, nu inseamna ca trebuie sa fii radicala. De multe ori, solutiile vin pe parcurs. Totusi, fii constienta de resursele actuale si gandeste-te daca le poti aloca eficient in toate ariile vietii.
Esti pregatita emotional pentru tot ce presupune un copil?
Unele femei sunt sigure ca se vor descurca, in timp ce altele se intreaba foarte des daca sunt, cu adevarat, pregatite. Indiferent din care categorie faci parte, retine urmatorul lucru. Pentru a se dezvolta armonios, un copil are nevoie de parinti echilibrati, constienti, cu o inteligenta emotionala ridicata.
Asadar, daca simti ca te confrunti cu probleme care ti-ar putea afecta starea de spirit si atitudinea fata de cel mic, ar fi indicat sa lucrezi cu tine inainte sa faci un copil. Astfel, atat tu, cat si micutul tau veti putea creste sanatos impreuna, in armonie si echilibru.
Va fi partenerul tau un tata asa cum visezi?
Nasterea unui copil presupune doua persoane. De aceea, nu trebuie sa iti pui intrebari doar despre tine, ci si despre omul alaturi de care doresti sa ai un bebe. Impartiti aceleasi valori? Aveti aceleasi idei despre cresterea unui copil? Ati vorbit vreodata despre felul in care priviti educatia celui mic? Pune-ti aceste intrebari, raspunde sincer, apoi iti vei putea forma o idee clara despre ce aveti de facut in continuare.
Foto: Unsplash.com