Numai cand ma gandesc la capsunile parfumate, ciresele grase, visine, caise, piersici, zmeura si-mi lasa gura apa. Atatea minunatii se pot face cu ele, iar parca cele mai bune retete tot cele din copilarie sunt. Simt si acum gustul spumei de capsuni facuta vara, devreme, de bunica-mea. Cu gandul la aromele de odinioara am cautat cateva idei de retete de prajituri cu fructe de vara, simplu de facut si delicioase.
Retete de prajituri cu fructe de vara – Tarta cu capsuni
Ingrediente aluat:
125g faina
25g zahar
110g unt rece
1 lingura lapte
Ingrediente umplutura si decor:
250ml lapte, capsuni
1 lingurita extract de vanilie
3 galbenusuri
60g zahar
20g amidon
Inainte de toate se pregateste aluatul. Se amesteca faina cu zaharul, untul rece, taiat bucatele si laptele si se framanta cu mana sau la robot. Se da apoi la rece pentru o jumatate de ora. Abia apoi se intinde foaia de tarta, se asaza in forma si se inteapa aluatul cu furculita ca sa nu se umfle la copt. Se tine in cuptorul incins la 180 de grade timp de 20-30 de minute, pana se rumeneste putin, apoi se lasa sa se raceasca.
Intre timp preparam crema de vanilie. Laptele se pune pe foc (mic, ca nu vrem sa-l lipim de cratita) si se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar si extractul de vanilie. Separat se bat galbenusurile cu restul de zahar si amidonul. Acest amestec se toarna in laptele tras de pe foc chiar inainte sa inceapa sa clocoteasca. Se da din nou pe foc mic, amestecand in continuu pana se transforma totul in crema.
Dupa ce s-au racit si aluatul si crema, se umple tarta cu crema de vanilie, iar peste aceasta se asaza capsunile spalate si curatate. Daca mai aveti rabdare, ideal e sa lasati tarta la frigider pentru cateva ore inainte sa o taiati.
Citeste continuarea pe Life.ro.
Foto: Unsplash.com.