Studiu: Consumul zilnic al acestui aliment reduce riscul de aparitie a cancerului

1
De Maria Constantin
27 iun. 2021

Are proprietati benefice care nu pot fi ignorate. Consuma-l zilnic!

Un studiu publicat de Advances in Nutrition a descoperit ca doua ciuperci de marime medie consumate zilnic pot reduce cu 45% riscul aparitiei cancerului. Este un procent impresionant!

Pentru a determina legatura dintre consumul de ciuperci si scaderea riscului dezvoltarii cancerului, cercetatorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au realizat o meta-analiza asupra a 17 studii privind cancerul. Cu cat consumul de ciuperci este mai mare, cu atat mai mic este riscul aparitiei cancerului, in special a celui de san, scrie Mind Body Green.

Beneficiile ciupercilor

„Ciupercile comestibile sunt bogate in compusi bioactivi, inclusiv in compusi fitochimici (alcaloizi, acizi fenolici, flavonoide, caretonoide), fibre, polizaharide, seleniu, vitamine (niacina, tiamina, riboflavina, acid ascorbic si vitaminele B si D), precum si in antioxidantii cruciali ergotioneina si gluationa, care pot juca un rol semnificativ in prevenirea cancerului”, arata studiul citat.

4 tipuri de ciuperci care stimuleaza imunitatea si combat racelile

Acesti compusi bioactivi le confera ciupercilor proprietati antimicrobiene, antivirale si antitumorale. Totodata, ciupercile protejeaza sistemul cardiovascular si ficatul, contribuind si la intarirea sistemului imunitar al organismului si protejandu-l impotriva imbolnavirii.

Cum actioneaza ciupercile impotriva cancerului

Mecanismul protector al ciupercilor este inca necunoscut, dar cercetatorii banuiesc ca antioxidantii pe care ii contin ar putea juca un rol. „Completarea nivelului de antioxidanti in organism ar putea contribui la protejarea de stresul oxidativ si de riscul de cancer”, a explicat Djibril Ba, epidemiolog la Penn State College of Medicine.

Studiile au aratat ca un consum zilnic de doua ciuperci de marime medie poate reduce cu 45% riscul de cancer.

Ciupercile shiitake, oyster, maitake si king oyster au un continut mai mare de ergotenoina, insa cercetarile au aratat ca si alte tipuri de ciuperci, precum Champignon (crimini si portobello), sunt asociate cu un risc redus de aparitie a cancerului.

Foto: Unsplash.com.