Desi exista multe studii care indica dietele cu cele mai multe beneficii pentru sistemul cardiovascular, o cercetare recenta a aratat care sunt cele mai bune alimente pentru o inima sanatoasa, cat de des ar trebui consumate si in ce cantitate.
Bazele dietei pentru sanatatea inimii
Potrivit cercetarii recente, care a analizat multiple studii realizate de-a lungul anilor, exista numeroase dovezi care arata ca o alimentatie bazata pe produse vegetale este cea mai buna alegere pentru sanatatea sistemului cardiovascular.
Dieta lui Gwyneth Paltrow. Ce mananca actrita intr-o zi obisnuita
Dieta mediteraneana s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai bune optiuni din acest punct de vedere. In cadrul acestui plan de nutritie se pune accentul pe alimente integrale si este limitat consumul de produse de origine animala.
„Trebuie sa redescoperim traditii culinare, precum cea mediteraneana, care include retete delicioase folosind leguminoase, cereale integrale, nuci, fructe si legume”, spune autorul studiului, medicul Gabriele Riccardi, citat de mindbodygreen.com
Descoperirile cercetatorilor arata ca scaderea consumului de sare si produse animale, in asociere cu un consum mai mare de alimente vegetale (aproximativ 400 de grame de legume pe zi), au avut ca rezultat un risc scazut de ateroscreloza, o afectiune vasculara.
Ei au mai descoperit ca atat carnea rosie procesata, cat si cea neprocesata, este asociata cu un risc mai mare de boli cardiovasculare. Prin urmare, consumul de carne rosie, precum vita, porc si oaie, ar trebui sa se rezume la doua portii, de 100 de grame fiecare, pe saptamana.
De asemenea, specialistii recomanda ca oamenii sa manance carne procesata – precum salam, carnati, bacon etc. – numai foarte rar.
Cele mai bune surse de proteine pentru o inima sanatoasa
In afara de evitarea carnii rosii, exista si un top al celor mai bune surse de proteine pentru o inima sanatoasa.
Potrivit cercetatorilor, leguminoasele sunt inlocuitorii recomandati pentru carnea rosie in cadrul unei diete care se concentreaza asupra sanatatii inimii. Ar trebui sa consumi pana la patru portii de 180 de grame fiecare, pe saptamana.
Leguminoasele includ fasolea, lintea, nautul, mazarea sau soia si sunt surse vegetale de proteine.
Studiile anterioare arata ca pestele poate fi un substitut pentru carnea rosie, insa in cantitati mai mici. Este recomandat sa consumi saptamanal doua pana la patru portii de peste de 150 de grame fiecare.
Carnea de pasare, in cazul a trei portii de 100 de grame pe saptamana, este o sursa neutra de proteine, care nu are un impact pozitiv sau negativ asupra sanatatii inimii, arata studiul.
Legatura dintre sanatatea sistemului digestiv si cea a inimii
Produsele lactate se incadreaza intr-o categorie speciala, in ceea ce priveste bunastarea sistemului cardiovascular.
Potrivit coordonatorului studiului, unele tipuri de produse lactate nu au acelasi impact negativ precum alte alimente de origine animala. Iar acest lucru se intampla datorita lactatelor care sustin sanatatea sistemului intestinal.
„Cantitati mici de branza (trei portii de 50 de grame pe saptamana) si consumul de iaurt simplu (200 de grame pe saptamana) au fost asociate cu un rol protector, datorita faptului ca sunt produse fermentate”, spune Riccardi.
Alimentele fermentate sunt intotdeauna recomandate pentru sanatatea sistemului digestiv. Si pentru ca toate sistemele organismului nostru sunt interconectate, multe aspecte ale sanatatii incep de la intestine.
„In prezent stim faptul ca bacteriile din intestine joaca un rol major in influentarea riscului de afectiuni cardiovasculare. Lactatele fermentate, in cantitati reduse, contin bacterii bune care sustin sanatatea si sunt recomandate”, spune medicul.
Foto: Instagram/@martalozanop