Dieta japoneza: ce mananca japonezii, poporul cu cea mai mica rata a obezitatii din lume

dieta japoneza
1
De Cristina Tudor
28 iul. 2021

Japonezii sunt o natiune de laudat: organizati, muncitori, intr-o buna forma fizica si cu cea mai lunga speranta de viata: 84 de ani.

In plus, sunt natiunea cu cea mai mica rata a obezitatii din lumea dezvoltata. Cu siguranta au si gene bune, insa dieta japoneza contribuie si ea la aceste lucruri legate de sanatate, silueta si stil de viata. “Ati putea crede ca genele sunt “de vina”, insa cand japonezii adopta o dieta vestica se ingrasa imediat”, explica Naomi Moriyama, coautorul cartii “Japanese Women Don’t Get Old or Fat: Secrets of My Mother’s Tokyo Kitchen”.

In ce consta dieta japoneza

In orice tara ai merge, ingredientele principale sunt aceleasi: produse de origine animala, cereale, fructe si legume, probiotice etc. Diferenta consta in felul in care le combini, le gatesti si cantitatile pe care le mananci la o masa. De exemplu, intr-o zona din Japonia, locuitorii se ridica de la masa dupa ce se simt satui in proportie de 80%.

O masa tipica japoneza consta in produse bogate in proteine, pestele fiind de baza. De fapt, japonezii sunt poporul care consuma cel mai mult peste din intreaga lume – una dintre cele mai sanatoase surse de proteine. Pa langa peste, mai consuma orez in cantitati uriase, aproape la fiecare masa, precum si soia si multe legume. Supa miso este si ea nelipsita din dieta japoneza, algele marine fiind parte importanta din panul alimentar al acestui popor. Ceaiul verde, cunoscut pentru efectele sale antioxidante, este foarte pretuit de japonezi, care il consuma zilnic.

Fiind o dieta bogata in peste si soia, acest lucru contribuie si la reducerea riscului de a face o boala cardiovasculara.

In general, dieta japoneza se bazeaza pe alimente neprocesate, proaspete.

Nu trebuie sa gatesti ca japonezii ca sa te bucuri de beneficiile dietei japoneze, este suficient sa mananci mai mult peste, legume si fructe. Mananca-le in portii mici si nu te grabi. Adauga in dieta ta si orez si soia.

Citeste continuarea pe Life.ro

Foto: Unsplash.com