Cum sa prepari jamu, tonicul indonezian care sustine imunitatea si te apara de boli

1
De Denisa Toma
11 sept. 2021

Jamu este un remediu naturist traditional din Indonezia, folosit de mii de ani de oamenii din aceasta zona tropicala.

Sunt folosite plante medicinale vindecatoare, incluse intr-o practica ce se concentraza asupra sanatatii si starii de bine.

Termenul „jamu” se refera in special la diferite tipuri de bauturi cu efect tonic obtinute din plante medicinale si ingrediente naturale, care au capacitatea de a sustine sanatatea, de a preveni bolile si de a le trata.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Elodie Bellegarde (@elodbelle)

Cei mai multi indonezieni sunt de parere ca o persoana trebuie sa bea jamu in fiecare zi pentru a-si mentine sanatatea. Iar atunci cand sunt tratate anumite afectiuni, vindecatorii se folosesc de cunostintele lor transmise din generatie in generatie pentru a crea retete special concepute pentru a combate simptomele si a vindeca organismul.

Un efect major al consumului de varza kale, conform unui nutritionist

Dar conceptul de jamu nu se refera doar la potiuni cu efect vindecator. Traditia pe care se bazeaza jamu sustine ca o sanatate buna este obtinuta si mentinuta numai atunci cand toate nevoile unei persoane sunt respectate. Printre acestea se numara ceea ce mananci, ceea ce aplici pe piele, cum iti asculti propriile nevoi si modul in care relationezi cu oamenii din comunitatea ta.

Exista sute de retete de jamu, ce includ numeroase ingrediente active naturale. Iata cum sa prepari un jamu traditional, numit Kunir Asem (Cel clasic), care sustine sanatatea intregului organism, potrivit specialistei indoneziene Metta Murdaya, care a lansat propriul brand de wellness inspirat de traditia din tara sa:

Fiecare hotdog pe care il mananci iti reduce speranta de viata cu 36 de minute, potrivit unui nou studiu

Cum sa prepari Jamu Kunir Asem
Ingrediente pentru doua portii:

1 lingura de turmeric proaspat tocat sau 1/2 lingurita cu pudra de turmeric
1 lingurita de pasta de fruct tamarind
2 cani cu apa
1 felie de lime
1 praf de sare
zahar de cocos, agave sau miere dupa gust
1/2 lingurita cu ghimbir tocat sau 1/4 lingurita cu pudra de ghimbir (optional)

Cum sa consumi rosiile pentru a avea o piele superba

Mod de preparare

Amesteca turmericul, pasta de tamarind, apa si ghimbirul, daca il folosesti. Poti sa experimentezi cu cantitatea de apa folosita, in functie de concentratia pe care ti-o doresti.
Pune intr-o craticioara la fiert, la foc mic, si lasa sa fiarba timp de zece minute.
Strecoara lichidul de jamu si pune-l intr-un pahar.
Adauga indulcitorul, dupa gust.
Adauga lime si sare, care vor amplifica aromele.
Serveste cald sau rece.

Foto: Unsplash.com