Dupa ce ai constientizat acest lucru, incurajeaza-le pe cele mai importante femei din viata ta sa aiba grija de ele si sa faca exercitii fizice regulate pentru o viata lunga si activa. Si, mai ales, pentru multe momente frumoase petrecute impreuna.
Cum Andreea este mare iubitoare de sport, am povestit cu ea despre cum o sustine pe mama ei sa isi mentina forma fizica.
„Mama are niste dureri de spate, dar chiar daca nu ar fi avut probleme cu coloana, as fi incurajat-o sa faca miscare. Pe masura ce trece timpul, masa musculara se micsoreaza si este nevoie sa avem grija de ea. Stim ca pe masura ce inaintam in varsta, sufletul nu imbatraneste. Reusim sa mai avem grija de el. Corpul, da, si trebuie sa il ajutam cumva, iar exercitiile fizice pot face asta. Mama urmeaza de cateva luni un program de kinetoterapie si se simte mult mai bine. Ma bucur ca are mai multa incredere in corpul ei, dar miscarea o ajuta si emotional, nu doar fizic. Faptul ca este tratata frumos si este in grija tuturor celor de la clinica Kinetic Sport&Medicine o face sa se simta importanta si ii da o stare de spirit foarte buna.”, povesteste Andreea.
Beneficiile kinetoterapiei la varsta a treia
De altfel, beneficiile kinetoterapiei la varsta a treia sunt dovedite din punct de vedere medical. Nu incape nicio indoiala. Dupa o anumita varsta, seniorii se pot confrunta cu artrita, dureri de spate, dureri articulare, rigiditate musculara, inflamatii si probleme cu mobilitatea, iar exercitiile fizice ii ajuta sa previna, dar si sa amelioreze multe dintre aceste afectiuni, atunci cand ele sunt deja instalate.
Astfel, iata cinci dintre cele mai importante beneficii ale kinetoterapiei la varsta a treia, din discutia pe care am avut-o cu Raluca, kinetoterapeut la Kinetic Sport&Medicine.
Kinetoterapia ajuta in tratamentul durerii
Durerile de spate, de gat si de articulatii apar, cel mai des, din cauza inactivitatii fizice. Astfel, kinetoterapia este de mare ajutor si poate creste flexibilitatea si mobilitatea. De asemenea, terapia prin miscare, asa cum i se mai spune, are un rol important in incetinirea evolutiei anumitor afectiuni, dar si prevenirea lor. Miscarea facuta in mod regulat scade nivelul tensiunii arteriale, riscul aparitiei osteoporozei.
Exercitiile fizice se fac in conditii de siguranta
Kinetoterapia este metoda perfecta de a face miscare pentru varstnici, mai ales daca au boli de inima, osteoporoza si alte probleme de sanatate. Motivul este simplu. Riscul de accidentari scade pentru ca exercitiile se fac sub indrumarea unui specialist.
Miscarea creste rezistenta si stabilitatea
Cazaturile si pierderile de echilibru sunt periculoase la orice varsta, dar in mod special la seniori. Ce face kinetoterapia? Intareste musculatura. Corpul devine mai mobil, mai puternic si mai flexibil si ajuta varstnicul sa faca activitatile zilnice fara teama de accidentari, dar și sa isi recapete independenta, un factor esential pentru calitatea vietii, demnitatea si starea de bine a persoanelor in varsta.
Exercitiile fizice sunt bune pentru sanatatea mintala
Sportul este un antidot sigur pentru depresie. Reduce starile de anxietate si da o stare de bine, care este cu atat mai necesara la varsta a treia, atunci cand persoanele varstnice se pot simti singure, triste si inutile pentru cei din jur.
Programul de terapie este individualizat
Un alt beneficiu al kinetoterapiei este faptul ca vorbim de un program individualizat. Fiecare persoana primeste exercitiile fizice in functie de starea actuala de sanatate. Dupa o anumita varsta, apar probleme ale inimii sau ale oaselor. De aceea, inainte de a incepe orice fel de miscare, vizita la medicul specialist este importanta. Acesta este singurul in masura sa dea unda verde pentru a incepe programul de kinetoterapie.
“Rolul nostru, al kinetoterapeutilor, dar și al kinetoterapiei in afecțiunile pe care le au persoanele de varsta a treia, este de a le adapta exercitiile pentru nivelul si pentru capacitatea lor. De asemenea, este important sa ii invatam sa le execute corect, dar le vor face intotdeauna sub supravegherea noastra, astfel incat sa nu existe riscul de a se simti rau. De obicei, noi luam tensiunea inainte de inceperea sedintei, undeva la jumatate si la final. Tot timpul tinem sub observatie atat pulsul, cat si tensiunea.”, precizeaza Raluca.
In cadrul unui program de kinetoterapie sunt incluse exercitii blande pentru mobilitate, flexibilitatea si cresterea masei musculare.
Cum sa iti gasesti motivatia sa faci sport la varsta a treia
Sigur ca poate fi greu ca o persoana aflata la varsta a treia sa isi gaseasca motivatia sa inceapa, dar mai ales sa se tina de un program de antrenament. Pe langa sprijinul celor din familie, care o pot incuraja sa fie activa, conteaza mult si relatia pe care o are cu kinetoterapeutul sau.
Raluca spune: „trebuie sa le castigam increderea si sa ii facem sa simta ca sunt in siguranta, ca suntem acolo sa le intelegem nevoile si durerile, atunci cand sunt, si ca facem tot ce tine de noi sa ii ajutam sa isi recapete functionalitatea. Avem nevoie si de participarea lor si sa facem echipa ca lucrurile sa se desfasoare asa cum ne dorim cu totii. Miscarea chiar este sanatate si beneficiile se vor simti daca vor avea rabdare sa vina de macar trei ori pe saptamana.”
Astfel, varsta nu este un impediment pentru nimeni sa inceapa sa faca miscare. Fie ca vorbim de 50,60 sau 80 de ani. Secretul tineretii fara batranete si a unei vieti active, sta intr-o rutina care implica sportul zilnic.
Text: Monica Radulescu, Medical Content Writer
Consultant: Raluca, kinetoterapeut Kinetic sport&Medicine
Foto: Arhiva Personala