Roata emotiilor: Cum o poti folosi pentru a te intelege mai bine pe tine insati

1
De Irina Constantin
20 sept. 2021

Fiecare dintre noi stie sa numeasca un numar limitat de emotii: fericire, tristete, frica, entuziasm, iubire… Cu toate acestea, stim foarte bine si ca sentimentele umane sunt mult mai complexe decat atat.

Fara indoiala, ai avut momente in viata in care cineva te-a intrebat cum te simti, iar tu nu ai stiut ce sa raspunzi.

Uneori, pur si simplu nu stim sa definim starile prin care trecem, mai ales atunci cand ele sunt complicate si dureroase. Aceasta confuzie nu face decat sa ne adanceasca suferinta si sa ne intarzie vindecarea.

Pentru a reusi sa te intelegi mai bine pe tine insati si sa iti controlezi emotiile mai usor, te poti familiariza cu roata emotiilor.

Ce este roata emotiilor?

Roata emotiilor este exact ceea ce pare: o roata ce cuprinde o varietate imensa de sentimente – unele principale si usor de identificat, altele secundare sau chiar terte, mult mai greu de numit.

Atunci cand esti confuza si nu stii exact ce simti, acest instrument te poate ajuta sa iti dai seama ce se petrece in interiorul tau, pentru a putea lucra cu emotiile respective.

Exista mai multe versiuni ale acestei roti, insa toate au acelasi scop: sa te ajute sa navighezi mai usor prin oceanul de emotii.

Pentru a intelege in profunzime toate aceste lucruri, iti recomand Jurnalul Emotiilor, creat de Andreea Raicu impreuna cu psihologii Sorana Kapusta si Mirela Pop, pentru a-ti oferi exercitii practice care te vor ajuta sa-ti procesezi emotiile si sa traiesti liber.

Jurnalul Emotiilor, 79 lei, redus de la 97 lei, shop.andreearaicu.ro

DOAR pana pe 20 septembrie il poti achizitiona la un pret promotional, asa ca grabeste-te!

Care sunt emotiile umane principale?

Specialistii spun ca suntem capabili sa simtim opt emotii principale: fericire, tristete, frica, furie, dezgust, surpriza, incredere si anticipare. Acestea sunt usor de identificat si, de cele mai multe ori, stii ca le simti. Daca esti trist, poti spune „astazi simt tristete”. Este destul de clar.

Totodata, fiecare emotie are si o scara a intensitatii. Astfel, tristetea se poate simti ca lipsa de speranta, singuratate, nemultumire sau chiar apatie, letargie, depresie. La fel, frica poate lua nuante de incertitudine, ingrijorare, nesiguranta, anxietate sau chiar teroare.

Ce sunt emotiile secundare?

Cand vine vorba despre aceste emotii, s-ar putea sa ai dificultati in a le repera. Ele survin in urma altor emotii principale. De exemplu, daca te simti furioasa (emotie principala), s-ar putea sa simti si vinovatie sau rusine din aceasta cauza.

De ce este important sa identifici corect emotiile?

De foarte multe ori, ne lasam condusi de emotiile secundare, care apar ca urmare a unei emotii originale. Aceasta din urma ajunge sa fie ignorata sau nici macar descoperita, in primul rand.

Astfel, te poti lasa ghidata de un sentiment de rusine sau de vinovatie, cand ceea ce simti cu adevarat este, de fapt, furie. Acea furie, daca nu este adresata in mod direct la momentul in care o simti, ci mascata in spatele altor senzatii, va fi reprimata. In timp, ea va creste si se va acumula, explodand atunci cand te astepti cel mai putin.

Daca analizezi roata emotiilor atunci cand nu te intelegi pe tine insati sau simti ca ai nevoie de putina autoanaliza, iti va fi mult mai usor sa identifici ceea ce simti in interior si sa intelegi ce se intampla.

Cum folosesti roata emotiilor?

Atunci cand te apasa ceva, ia o pauza si respira adanc. Priveste roata emotiilor si incearca sa iti dai seama in ce arie se situeaza starea ta actuala. Fii foarte atenta nu numai la ganduri, dar si la senzatiile din corp. Pot aparea mancarimi, senzatii de presiune sau goliciune, tensiune musculara sau dureri locale.

Fii sincera cu tine si lasa-te sa simti orice. Porneste de la emotiile principale, apoi mergi catre cele mai subtile, pana cand gasesti cuvantul care descrie cu adevarat felul in care te simti. Astfel, vei avea o intelegere mai profunda asupra sentimentelor tale si vei reusi sa iti controlezi si sa iti lucrezi mai bine emotiile.

P.S.: Nu uita ca, atunci cand faci exercitii de acest tip, sa notezi constientizarile in jurnal. Le vei putea citi oricand si evolutia ta va fi vizibila si cuantificabila in timp!

Foto: Unsplash.com.