Dincolo de valentele sale estetice incontestabile, tehnologia OLED implementata in ecranele laptopurilor ASUS de ultima generatie ascunde si o serie de beneficii ce pot avea un impact serios asupra vietii utilizatorilor. Cel mai important aspect este reducerea cu pana la 70% a emisiilor de lumina albastra daunatoare fata de cele ale unui LCD normal. Ecranele de laptop ASUS OLED sunt certificate de laboratoarele TÜV Rheinland pentru emisii reduse de lumina albastra si imagini fara palpairi.
Dar nu ne limitam doar la argumente de natura strict tehnologica, ci am consultat si un medic specialist, pentru a afla despre dimensiunile reale ale impactului pe care lumina albastra il are asupra sanatatii ochilor. Dr. Marius Suta, medic specialist in oftalmologie si asistent universitar al UMF Timisoara, ne-a explicat in detaliu nu doar ce efecte are lumina albastra nociva, ci si cum putem atenua sau evita aceste efecte.
Totul incepe cu o protectie adecvata
Potrivit Dr. Suta, „cel mai important este sa vedem daca folosim masuri de protectie, ochelari de protectie pentru lumina albastra, dar si ecrane performante, care ne pot ajuta in salvarea vederii noastre dupa expunerea prelungita”. Medicul ne-a explicat ca „persoanele care au anumite probleme, antecedente personale sau antecedente heredocolaterale de prezbiopie, astigmatism, hipermetropie sau miopie, deci vicii de refractie si tulburari de focalizare, vor fi si mai mult afectate de expunerea prelungita la ecranele gadgeturilor”. Principala metoda care ne sta la dispozitie este limitarea timpului de expunere la diversele ecrane si purtarea unor elemente de protectie adecvate ori de cate ori avem ocazia.
Dr. Suta este perfect constient ca, in cazul adultilor, limitarea orelor de expunere este destul de dificila sau chiar imposibila in anumite cazuri, intrucat unele persoane, prin natura muncii lor de birou, trebuie sa stea de la cinci pana la opt ore in fata monitorului. Si pentru aceste persoane exista optiuni, ne-a precizat medicul, sugerand ca ele sa ia mai multe pauze de relaxare, cel putin una la fiecare ora, de cate cinci-zece minute, in care sa se plimbe intr-un mediu cu aer curat si sa isi inchida ochii, chiar si numai pentru cateva minute, ca metoda de relaxare.
Sfatul oftalmologului
Oricine ar trebui sa-si faca un consult oftalmologic anual, chiar daca nu are nicio problema a vederii, fie ca este un control care se face la locul de munca sau la medicul curant oftalmolog, pledeaza dr. Suta. Desigur, daca sunt depistate probleme de natura oftalmologica sau daca pacientii prezinta probleme de refractie, acest interval se poate reduce pana la sase luni sau chiar trei luni, mai ales daca respectivele persoane lucreaza mult pe ecranele laptopurilor sau smartphone-urilor.
Medicul oftalmolog ne-a explicat ca nocivitatea luminii albastre rezulta din faptul ca aceasta „este cea mai scurta din tot spectrul vizibil si conduce cea mai mare cantitate de energie din lumina”. Astfel, suprasaturarea cu lumina albastra va da tulburari ale retinei in cadrul degenerescentei maculare legate de varsta. Tulburarile ritmului circadian, adica tulburarile somnului, apar pentru ca secretia de melatonina este inhibata de lumina albastra care ajunge la retina, cei expusi riscand nu doar tulburari de somn, ci si alte patologii asociate. Oboseala si un ochi uscat mai trebuie luate in considerare, pentru ca expunerea prelungita fara protectie va da si aceste simptome.
Medicul recomanda si clipirea cat mai frecventa, pentru relaxarea privirii. De asemenea ajuta si o plimbare de cinci-zece minute in aer curat sau, dar, daca nu este posibil, o alta metoda buna ar fi sa privesti printr-o fereastra si sa te concentrezi timp de cateva minute pe un punct fix pe care sa-l gasesti la orizont. Dr. Suta recomanda si masajul ocular, o metoda veche, in care utilizatorii isi pot acoperi ochii cu palmele si, timp de cinci minute, pot face inspiratii adanci, pentru relaxare, cu ochii inchisi.
Tehnologia optima pentru protectia ochilor
Tot mai multi oameni au ajuns sa lucreze mai mult de acasa, motiv pentru care „ar trebui sa foloseasca niste ochelari cu filtre de protectie pentru lumina albastra, iar cei care au posibilitatea sa utilizeze ecrane performante de laptopuri, nu cele uzuale LCD, ci cu un oarecare filtru pentru lumina albastra”, este de parere dr. Suta.
Dr. Suta, el insusi utilizator de asa ceva, recomanda un ecran de tip OLED de ultima generatie care protejeaza ochii utilizatorului, avand un filtru pentru lumina albastra, si fiind, din toate punctele de vedere, benefic. „In prezent folosesc un laptop ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED care pentru mine a fost o alegere simpla, deoarece nu prezinta doar un singur ecran, ci doua”. Primul ecran, un OLED tactil cu rezolutie 4K, este folosit de medic pentru rularea aplicatiilor, avand un contrast excelent si culori naturale. Ecranul secundar tactil este la fel de util ca si primul, ajutandu-l mult in activitatea sa didactica, la Universitate.
„Confortul vizual, avand un panou OLED la ecranul principal, este net superior oricarui alt laptop. Ecranul OLED face diferenta fata de alte laptopuri. Si il recomand tuturor”, a conchis medicul oftalmolog.
ASUS a implementat ecranele OLED pe majoritatea gamelor de laptopuri, prin urmare e mult mai simplu acum sa alegi cu notebook cu ecran performant, adecvat cerintelor tale si bugetului tau.
Foto: Shutterstock, PR